Meghalt egy kétéves kisfiú a németországi hasmenésjárványban

Vágólapra másolva!
Egy kétéves kisfiú halt meg kedden a németországi hasmenésjárványban, ő az első gyerek áldozat. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek miként fertőződhetett meg, édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult.
Vágólapra másolva!

Újabb áldozata van a németországi hasmenésjárványnak. A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyerek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küszködött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta. Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak a száma 36-ra emelkedett. A korábbi legfiatalabb áldozat 20 éves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek miként fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

Az európai uniós tagországok illetékeseiből álló egyik mezőgazdasági bizottság kedden jóváhagyta azt a 210 millió eurós gyorssegélyt, aminek segítségével a zöldségtermelők mintegy felerészben kártérítéshez juthatnak a németországi hasmenésjárvány kezdete óta kiesett bevételeikért. Az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse azt is megerősítette, hogy a támogatás az eladatlan uborka, paradicsom, saláta, paprika és cukkini mennyiségek után jár, legfeljebb a júniusban szokásos piaci érték 50 százalékos szintjéig.

A járványról részletesen tájékozódhat ezen a címkeoldalon.