Oszama bin Laden halála a vártnál nagyobb hatással volt az al-Kaida terrorhálózatra, a szervezet soraiban zavarodottság és bizonytalanság tapasztalható - mondta az amerikai külügyminisztérium terrorellenes koordinátora. Közben Pakisztánban letartóztattak öt embert, akik az arab ország hírszerzése szerint segítették az amerikaiakat a terroristavezér likvidálásában - közölte kedden a New York Times internetes kiadása.

Daniel Benjamin, az amerikai külügyminisztérium terrorellenes koordinátora szerint Oszama bin Laden halála után a legfontosabb felismerés az volt, hogy ő nemcsak egy jelkép volt, és elszigeteltsége ellenére jobban belefolyt az al-Kaida irányításába és stratégiájának alakításába, mint gondolták.

Véleménye szerint a megölésének kettős hatása volt: elveszett az al-Kaida maradandóságának a jelképe, illetve egy olyan ember, aki a szervezet egyik legpallérozottabb elméje volt, akinek valóban nagy befolyása volt a szervezet tevékenységére. "Úgy gondoljuk, hogy a (halálának) hatása nagyobb annál, mint amire számítottunk" - mondja a szakértő.

Amikor amerikai kommandósok május 2-án megostromolták Oszama bin Laden pakisztáni házát, sok dokumentumot foglaltak le, javarészt számítógépen és adathordozókon tárolt anyagokat. Az al-Kaida emberei jelenleg változtatják a helyüket, mivel zavarban vannak, és aggódnak saját biztonságukért - mondta Daniel Benjamin.

Közben a pakisztáni titkosszolgálat őrizetbe vett öt állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közreműködtek Oszama bin Laden likvidálásában. A letartóztatottak között van egy őrnagy, aki állítólag azzal segítette a CIA-t, hogy a terroristavezér házát meglátogató autósok rendszámtábláinak másolatát juttatta el amerikai ügynököknek. Egy másik férfit pedig azért fogtak el, mert amerikai ügynököknek adta bérbe a házát, ahol előkészítették az Oszama bin Laden elleni akciót - írja a New York Times internetes kiadása kedden.

Korábban amerikai hivatalos források beszámoltak arról, hogy olyan iratokat találtak Oszama bin Laden házában, amik tanúsítják, a terroristavezér megegyezést szeretett volna kötni Pakisztánnal. Az alku szerint az al-Kaida felfüggesztette volna merényleteit az iszlám köztársaságban cserébe a terrorszervezet vezetőinek bújtatásáért. Az Egyesült Államok pakisztáni nagykövete azonban azt közölte, soha nem hallott hasonló megállapodásról. Washingtonban többen úgy látják, a letartóztatások mutatják, hogy továbbra is nagy a bizalmatlanság az Egyesült Államok és Pakisztán között.