A megszorítások elleni sztrájk bénítja a cseh tömegközlekedést

Vágólapra másolva!
Megbénulhat csütörtökön a cseh tömegközlekedés, miután a közlekedési dolgozók szakszervezetei egynapos országos sztrájkot hirdettek a kormány gazdasági reformjai ellen. A sztrájk miatt elhalasztják Václav Klaus államfő születésnapi ünnepségét is.
Vágólapra másolva!

Egynapos országos közlekedési sztrájk kezdődött szerda éjfélkor Csehországban. Az akcióval a szakszervezetek szeretnék rákényszeríteni a jobbközép kormányt, hogy vonja vissza a parlament elé terjesztett társadalmi és gazdasági reformokat, amelyek szerintük pusztán megszorító intézkedések, és nem oldják meg az ország valós gondjait.

Petr Necas miniszterelnök korábban elutasította a szakszervezetek követelését, és közölte, csak a reformok módosításáról lenne hajlandó tárgyalni. A kormány át alkarja alakítani az adórendszert, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert.

A közlekedési dolgozók elsősorban azt sérelmezik, hogy a reformok miatt megvonnák többek között az utazási kedvezményüket, évi tízezer korona (110 ezer forint) értékű ételutalványukat, illetve évi hatezer korona (65 ezer forint) értékű nyugdíjbefizetésüket. A kormány ezenkívül egyebek mellett 15-ről 19 százalékra emelné a személyijövedelem-adót, továbbá két év alatt 10-ről 17,5 százalékra az áfát.

A sztrájk miatt nem, vagy csak korlátozottan működik majd a metró-, a busz- és a villamosközlekedés a fővárosban, és a nagyobb városokban, a vonatközlekedés leállása az egész országot érinti. A tiltakozók várhatóan több utat lezárnak majd Prágában, elsősorban a kormányhivatalok környékén, és várhatóan felvonulnak majd a prágai várba, a cseh államfő, Václav Klaus székhelyére. A Ceskapozice.cz hírportál angol nyelvű kiadása szerint a bársonyos forradalom, 1989 óta nem volt példa Csehországban ilyen méretű megmozdulásra.

Klaus hevesen ellenzi az akciót, hétfőn a sztrájkban részt vevők kirúgására szólított fel, majd szerdán bejelentette, hogy az akció miatt el kell halasztania 70. születésnapja csütörtökre tervezett megünneplését. Necas a sztrájk miatt nem vesz részt a visegrádi miniszterelnöki találkozón Pozsonyban.