Nem tudott a Saab a dél-afrikai csúszópénzről

Vágólapra másolva!
A svéd hadiipari csoport belső vizsgálata szerint 2,5 millió eurónyi csúszópénzt fizettek ki a cég dél-afrikai leányvállalatánál, a vizsgálat szerint a cég nem tudott a csúszópénz kifizetéséről, amit az egyik kolléga engedély nélkül hajtott végre.
Vágólapra másolva!

Cikkünkben korábban az szerepelt, hogy a Saab elismerte felelősségét a csúszópénz kifizetésében, ez azonban nem felel meg a valóságnak, a tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

Elismerte a Saab svéd hadiipari csoport, hogy leányvállalata svéd vadászgépek eladása érdekében 24 millió rand (mintegy 2,5 millió euró) csúszópénzt fizetett ki Dél-Afrikában. Egy belső vizsgálat szerint a vállalat nem tudott a kifizetésekről, mivel azokat egykori partnercége, a BAE Systems brit hadiipari csoport saját dél-afrikai leányvállalatának, a Sanipnak folyósította, amely kizárólag a BAE irányítása alá tartozott.

A TV4 svéd televíziós csatorna múlt hónapban derítette ki, hogy a csúszópénzeket bónuszok és bérek formájában folyósították 2003 és 2005 között, cserébe azért, hogy szerződést köthessenek 26 svéd JAS Gripen harci repülőgép eladásáról Dél-Afrikának.

A Saab közleménye szerint nem sokkal azután fizették ki a pénzeket, hogy a Sanip felvett egy dél-afrikai konzulenst. A TV4 szerint Fana Hlongwanéről van szó, aki ugyanebben az időben a pretoriai védelmi minisztériumnak is tanácsadója volt, és a Sanip pénzt ígért neki, ha közbenjár annak érdekében, hogy Dél-Afrika a Saabbal kössön szerződést.

Az elmúlt években a brit BAE Systems hadiipari csoport csehországi, magyarországi és más országokban lebonyolított fegyverüzleteire is a korrupció árnyéka vetült. Ezek az ügyek legutóbb május közepén kerültek reflektorfénybe, amikor - alig egy évvel a brit és amerikai igazságügyi eljárások lezárása utáni - az amerikai külügyminisztérium is befejezte saját, párhuzamos vizsgálatát.

A Financial Times londoni gazdasági napilap beszámolója szerint az amerikai minisztériumi vizsgálatból kiderül például, hogy a BAE 1998 és 2007 között egy Red Diamond Trading nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget használt legalább ezer esetben közvetítőknek szánt kifizetések átutalására, fegyverértékesítési szerződések megszerzésére.

Az amerikai kormány azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mert a BAE-nek kiterjedt amerikai üzleti érdekeltségei is vannak.