Fia szerint Kadhafi megméretné magát egy választáson

Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető kész választásokat tartani az országban. Fia szerint ha Kadhafi veszít, akkor félreáll. Washington szerint az ajánlat későn jött. Közben megtörtént a közvetlen kapcsolatfelvétel a Kadhafihoz hű erők vezette Tripoli és a lázadók kezén lévő Bengázi között.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök líbiai különmegbízottja szerint megtörtént a közvetlen kapcsolatfelvétel a líbiai vezetés és a Bengáziban berendezkedett lázadók között. Mihail Margelovot erről Bagdadi Mahmúdi líbiai miniszterelnök tájékoztatta, de hangsúlyozta azt is, hogy Moammer Kadhafi az ország vezetője, és ezt a "vörös vonalat" semmiképpen sem lehet átlépni.

Mindeddig az egyik szemben álló fél sem ismerte el nyilvánosan, hogy vannak köztük tárgyalások a válság megoldásáról. A lázadók a párbeszéd előfeltételeként beszéltek Kadhafi távozásáról. Margelov a líbiai külügyminiszternek felvetette, hogy Kadhafi magánszemélyként tovább élhetne Líbiában, és a biztonságáról az a törzs gondoskodhatna, amelyből származik.

Kadhafi fia azonban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió információi szerint bejelentette, hogy apja kész választásokat tartani, és ha veszít, félreáll. Az ajánlat próbára teheti a Kadhafit megbuktatni próbáló nyugati hatalmak egységét.

Szaif al-Iszlam kijelentette, hogy három hónapon belül, de legkésőbb az év végéig megtarthatják a választásokat, amelyeknek a tisztaságát a nemzetközi megfigyelők biztosíthatják. Kadhafi fia hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy líbiaiak többsége az apja mellett áll, és a lázadókat fanatikus iszlamistáknak és terroristáknak tartja.

Az nem világos, hogy pontosan milyen keretek között tartanák a választásokat, Kadhafi uralkodása alatt ugyanis a líbiaiak sohasem szavazhattak.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Victoria Nuland újságíróknak azt mondta: a kezdeményezés kicsit későn érkezett, és Washington álláspontja szerint Kadhafinak mennie kell.

Szaif al-Iszlam bejelentését árnyalja, hogy egyike annak a három magas rangú líbiai tisztségviselőnek, akit háborús bűnök miatt akar elszámoltatni a Nemzetközi Büntetőbíróság.