A bilincset szorosnak találta, reggelire pedig tojást kért a letartóztatott Strauss-Kahn

Vágólapra másolva!
A New York-i ügyészségtől kikerült dokumentumokból kiderült, hogy Dominique Strauss-Kahn, az IMF korábbi vezérigazgatója letartóztatásakor diplomáciai mentességére hivatkozott, kávét, tojást és szendvicset kért, a bilincseket pedig túl szorosnak találta.
Vágólapra másolva!

Dominique Strauss-Kahn, az IMF májusban őrizetbe vett korábbi vezérigazgatója letartóztatásakor diplomáciai mentességére hivatkozott és panaszkodott, amikor a rendőrök bilincset tettek rá - írja a BBC brit csatorna online oldala hivatalos dokumentumokra hivatkozva. A New York-i ügyészségtől kikerült iratok Strauss-Kahn letartóztatásnak napját írják le.

A vallomások szerint Strauss-Kahn helyi idő szerint este fél nyolc körül a Kennedy-repülőtérről odatelefonált a Sofitel hotelbe, mert állítása szerint elhagyta a mobiltelefonját. A rendőrség hallgatta a telefonbeszélgetést, a hotel személyzete pedig megígérte, hogy reptérre viszik a telefonját. Ehelyett azonban a rendőrség érkezett meg, és őrizetbe vették. A dokumentumok szerint a reptéri rendőrállomáson a nyomozók utasították a közgazdászt, hogy ürítse ki a zsebeit. "Ez szükséges?" - kérdezte a volt vezérigazgató, amikor megbilincselték, majd kijelentette, hogy diplomáciai mentességet élvez, és azt kérte, hadd beszélhessen a francia konzulátussal. Tíz perccel később az volt a kívánsága, hogy ne hátratett kézzel bilincseljék meg. "Telefonálnom kell, és meg kell mondanom, hogy nem leszek ott a holnapi találkozón. Ez a bilincs szoros" - panaszkodott öt perccel később.

Este háromnegyed 10 körül Strauss-Kahn már a manhattani rendőrörsőn volt, kávét kért, majd megkérdezte, hogy szüksége van-e ügyvédre. A dokumentumok szerint ott már megváltoztatta véleményét a diplomáciai mentesség kérdésében, később ugyanis az mondta: nem akar élni e jogával, csupán azt kérdezte, szüksége van-e ügyvédre. "Ez öntől függ" - válaszolta a parancsnok. Másnap reggel tojást kért, este pedig szendvicset.

Dominique Strauss-Kahnt, a Valutalap korábbi vezetőjét májusban vették őrizetbe, miután a vád szerint a New York-i Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy szobalányt. A közgazdász néhány hete házi őrizetbe került.

A volt IMF-vezér letartóztatásáról és büntetőperéről szóló [origo]-s cikkeket itt olvashatja.