A tüntetők közé lőttek a szíriai kormányerők Bánjászban

Vágólapra másolva!
A tüntetők tömegébe lőttek a szíriai karhatalmi erők pénteken az ország nyugati részén fekvő Bánjászban, egy emberjogvédő aktivista szerint a sortűznek áldozatai is vannak. A pénteki imanap előtt bejelentették: Aszad szíriai elnök unokafivére távozik az üzleti életből. Az elnök gyerekkori barátja a korrupcióellenes tiltakozások fő célpontja.
Vágólapra másolva!

Rendszerellenes tüntetők tömegébe lőttek a szíriai karhatalmi erők pénteken az ország nyugati részén fekvő Bánjászban, és a sortűznek áldozatai vannak - közölte egy emberjogvédő aktivista.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport szóvivője az AFP francia hírügynökség munkatársának elmondta, hogy a városban két demonstráció kezdődött, és a biztonsági erők tömegoszlatás közben használták lőfegyverüket. Az aktivista beszámolója szerint más szíriai városokban, Homszban, Deraában és el-Dzsábjében is utcára vonultak pénteken az emberek.

Az ENSZ becslése szerint legkevesebb 1200 ember halt meg az elmúlt három hónapban Szíriában, ahol a kormány erőszakos eszközökkel próbálja megtörni a tüntetőket. A szíriai csapatok tankokkal, páncélozott járművekkel és buszokkal vonultak be két északi városba - jelentette a BBC brit közszolgálati televízió. Az Aszad család 41 éves uralma ellen márciusban tört ki felkelés.

Emberi jogi szervezetek szerint ezrek menekülnek a katonaság elől. Egy szemtanú a BBC-nek arról beszélt, hogy a kilencven ezres Maarat al-Numan városában már csak hétezren maradtak. Péntek hajnalban tankokkal és helikopterekkel foglalták el a települést, amelyet napokig ostrom alatt tartottak. Egyelőre nem tudni, hogy a műveletnek vannak-e áldozatai.

Mindeközben a pénteki imanap előtt bejelentették: Aszad szíriai elnök unokafivére, Rámi Mahlúf távozik az üzleti életből. Az elnök gyerekkori barátja a korrupcióellenes tiltakozások fő célpontja. Mahlúf egyebek között a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, vámmentes boltok, olajkoncesszió, egy légitársaság, egy szálloda- és építőipari konszern tulajdonosa, valamint egy bank résztulajdonosa.

Az üzletembert korrupció vádja miatt az Egyesült Államok 2007 óta szankciókkal sújtja, májusban pedig az Európai Unió is beutazási tilalmat rendelt el ellene, és zárolta a vagyonát. Mahlúf ennek ellenére ismételten hangoztatta, hogy törvénytisztelő üzletember, akinek a cégei ezreket foglalkoztatnak.

A BBC bejrúti tudósítója szerint a szíriai elit e tagjának a bejelentése arra utal, hogy a rezsimre mind nagyobb nyomás nehezedik. Az európai hatalmak szeretnék elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélje el a szíriai kormány akcióját, de a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína ellenzi ezt.