Összefogott az ellenzék Szíriában

Vágólapra másolva!
Szíriai ellenzékiek Nemzeti Tanácsot alapítottak a damaszkuszi rendszer megbuktatására - jelentette be vasárnap az ellenzékiek egyik csoportja a szíriai-török határ közelében tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Tanács, amelynek tagjai ismert ellenzékiek, valamennyi közösséget, a Szírián belüli és az országon kívüli nemzeti politikai erők képviselőit tömöríti - mondta a csoport szóvivője, Dzsamíl Szaib.

Az ellenzékiek felszólítanak minden szíriai várost és tartományt "az együttműködésre, hogy megvalósítsák a rendszer megbuktatásának és vezetői bíróság elé állításának legitim célját".

Dzsamíl Szaib azt mondta, hogy a Nemzeti Tanács tagjai között van a június eleje óta a törökországi Anatóliában tartózkodó ellenzékiekkel szolidáris Abdalláh Trad Muláhim, Mámún el-Homszi, Háded al-Halaf sejk, Haiszam el-Maleh, Szuhair al-Atászi és Áref Dalila. A három utóbbi ellenzéki Szíriában tartózkodik. A szóvivő szerint a tanács célja, hogy összefogja az ellenzéki erőket a forradalom támogatására, és megértesse magát a nemzetközi szervezetekkel.

Szíriában március közepén tört ki a damaszkuszi rezsim megdöntését követelő népmozgalom. Líbiában a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsot alakítottak, amelyet több ország elismert legitim tárgyalópartnernek.