Tévedésből lőttek utasszállító repülőre dél-koreai katonák

Vágólapra másolva!
A dél-koreai hadsereg elnézést kért hétfőn, amiért pénteken két katonája gépkarabéllyal rálőtt egy polgári repülőgépre, amelyen 119 utas és a személyzet tartózkodott. Egy déli ezredes szerint jobban meg kellene tanítani a katonákat arra, hogyan kell megkülönböztetni a polgári és a katonai gépeket - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Kínából Szöulba tartott pénteken az a menetrendszeri járat, amely éppen leszálláshoz készült, amikor dél-koreai katonák figyelmezető lövéseket adtak le rá. A két tüzelő katona azt állítja, hogy összekeverték a 119 utast szállító civil repülőt egy észak-koreai vadászgéppel, ezért 99 lövést adtak le irányába gépkarabéllyal. Az utasok és a személyzet csak a leszállás után értesült az incidensről.

A dél-koreai hadsereg hétfőn elnézést kért az érintett Asiana Airlines-tól. "A tanulság az, hogy jobban ki kell képeznünk katonáinkat arra, miként lehet megkülönböztetni a civil repülőket a katonaiaktól" - közölte Lee Bung-Wu ezredes, az érintett egység parancsnoka a BBC-nek. A főtiszt elmondta, nem voltak veszélyben az utasok, mert hatótávolságon kívül tartózkodtak, amikor a katonák K2-es gépkarabéllyal tüzet nyitottak. A katonákat pedig nem büntetik meg, mert ők az eljárás szerint cselekedtek - mondta az ezredes.