A chilei vulkán hamuja ismét megbénította az ausztrál légiközlekedést

Vágólapra másolva!
Ismét megjelent egy hét után az ausztrál légtérben a chilei Puyehue vulkánból származó hamufelhő. Több belföldi járatot már töröltek.
Vágólapra másolva!

Újabb káosz várható Ausztrália nagy repülőterein: a chilei vulkán hamufelhője az ország déli része felett vonul végig, ezért Sydney és Melbourne légi forgalmát is leállították. Lezárták a repülőteret Adelaide-ben, és a hamufelhő miatt fennakadások várhatók Canberrában is.

Múlt héten tízezrek ragadtak a reptereken - emlékeztet a BBC . A chilei Puyehue-Cordon Caulle vulkán hamufelhője már másodszor kerüli meg a Földet. Ezúttal olyan alacsonyan sodródik, hogy a gépek nem tudnak elrepülni alatta.

A Qantas légitársaság becslése szerint mintegy kétszáz járatot kell majd törölni szerdán. A hamufelhő várhatóan hatással lesz a nemzetközi járatok indítására és fogadására is.

Anthony Albanese szövetségi közlekedési miniszter elmondta, a Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint Canberra, Melbourne és Sidney repterét várhatóan két napig fogja érinteni a hamu. Az időjárási viszonyok azonban kiszámíthatatlanok.

A chilei tűzhányó június 4-én tört ki. A belőle származó vulkáni felhő ezt követően a légáramlatokkal körbejárta a Földet, és Ausztrálián, valamint Új-Zélandon kívül több más országban, így Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Brazíliában is fennakadásokat okozott a légiközlekedésben.