Az Antarktiszról indult, és háromezer kilométert tett meg az a császárpingvin, amely Új-Zélandon bukkant fel. A természetvédelmi hatóság munkatársai nem tudták megmondani, vajon mi vette rá a pingvint, hogy ekkora távolságot tegyen meg.

Ritka látogató érkezett Új-Zélandra: egy Antarktiszról érkező császárpingvin háromezer kilométert tett meg az óceánban.

"Alig hittem a szememnek, ahogy megláttam azt a fehér dolgot ott állni" - mondta Christine Wilton. Kutyájával sétálva vette észre a körülbelül 80 centiméter magas állatot. Új-Zéland Déli-szigetén legutóbb 1967-ben láttak császárpingvint.

A természetvédelmi hatóság munkatársai később fiatal - mintegy 10 hónapos - császárpingvinként azonosították a vendéget. Azt viszont nem tudták megmondani, vajon mi vette rá a madarat, hogy ekkora távolságot tegyen meg. Megkérték a helyieket, hogy hagyják békén az állatot. A "nagy utazó" jó állapotban van, és minden bizonnyal visszaúszik a Déli-sarkra.

A császárpingvin a ma élő legnagyobb pingvinfaj, amely az Antarktisz vizeiben honos. Egyedei akár egy méternél magasabbra is megnőnek, súlyuk eléri, sőt meg is haladhatja a 30 kilogrammot. Képesek lemerülni 450 méteres mélységbe, a levegőt 11 percig bent tudják tartani a tüdejükben. Számukat 270-350 ezerre teszik, nem veszélyeztetettek.