Külföldi orvosokat csalogat Németországba Angela Merkel

Vágólapra másolva!
Tovább akarja könnyíteni Németország a szakképzett munkaerő bevándorlását, és mindenekelőtt külföldi orvosokat, illetve mérnököket vár.
Vágólapra másolva!

A Merkel-kormány várhatóan szerdán hagyja jóvá azt a tervezetet, amely megkönnyítené a szakképzett külföldi munkaerő bevándorlását. Németország mindenekelőtt külföldi orvosokat és mérnököket vár.

A kormányzati elképzeléseket már előzetesen ismertette keddi számában a Süddeutsche Zeitung, és egy interjúban megerősítette őket Anette Schavan kutatás- és oktatásügyi miniszter is.

Németország a "régi" uniós tagállamok közül idén május elsején utolsóként szüntette meg az Európai Unióhoz később csatlakozott kelet-közép-európai országokkal, köztük Magyarországgal szemben 2004-ben életbe léptetett munkaerő-piaci korlátozásokat. A külföldi orvosokra viszont sürgősen szükségük van, mert már most sincs elég szakember minden régióban és minden szakterületen.

A Süddeutsche Zeitung tudósításából kitűnt, hogy a tervezetben szerepel annak a jelenleg érvényben lévő rendszernek a megszüntetése, amely kimondja: a munkaerő-toborzó irodák bizonyos szakmákban - így az egészségügy területén is - külföldi munkaerőt csak akkor közvetíthetnek ki, ha az adott területen hazai munkavállaló nem áll rendelkezésre.

Szakértők már régóta sürgették ennek hatályon kívül helyezését, amit a kormányban mindenekelőtt a kisebbik koalíciós partner, a liberális FDP is szorgalmaz. A kialakult helyzet nyomán már a konzervatívok is beadták derekukat, bár Angela Merkel kancellár egy hétfői beszédében azt hangoztatta, hogy a hazai munkaerőpiac még bőséges tartalékkal rendelkezik, és ezzel a tartalékkal mindenképp élni kell.