Elfogták Mexikó egyik legnagyobb hatalmú drogbáróját

Vágólapra másolva!
José de Jésus "El Chango" Mendez letartóztatásával gyakorlatilag lefejezték a hírhedt mexikói kartell, a La Familia vezérkarát.  Az FBI szerint ez a szervezet a szintetikus drogok legnagyobb mexikói előállítója, az USA-ban már több mint háromszáz tagjukat tartóztatták le.
Vágólapra másolva!

A mexikói rendőrség elfogta az egyik legveszélyesebb drogkartell, a La Familia vezérét, José de Jésus "El Chango" Mendezt. A kormány biztonsági szolgálatának szóvivője kedden jelentette be, hogy a drogbáró az ország középső részén lévő Aguascalientesben került rendőrkézre. Letartóztatásával gyakorlatilag lefejezték a kartell vezérkarát - tette hozzá.

A biztonsági erők már decemberben is megrendítő csapást mértek a La Familiára azzal, hogy egy lövöldözésben egy másik vezetőjét, Nazario Morenót ölték meg.

Felipe Calderón mexikói elnök, aki ádáz harcot vív a kábítószerbandák ellen, a Twitteren megjegyezte, hogy a hatóságok hatalmas csapást mértek a szervezett bűnözésre, egyúttal gratulált a rendőröknek az egyik leginkább körözött bűnöző elfogásáért.

A La Familia a hét legnagyobb mexikói drogkartell egyike. Fellegvára Michoacan szövetségi államban van, ahol a Zetas bűnszövetkezettel folytat harcot az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítmányok fölötti ellenőrzés megszerzéséért. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a La Familia a szintetikus drogok legnagyobb mexikói előállítója, korszerű technikai eszközöket alkalmaz, módszerei rendkívül brutálisak. Az Egyesült Államokban eddig több mint 300 tagját tartóztatták le.