Hétszáz protestáns és katolikus csapott össze Belfast utcáin

Belfast, Észak-Írország, britpárti protestánsok és az ír sziget egyesítését pártoló katolikusok között dúló utcai harcok
Vágólapra másolva!
Második napja heves harcok dúlnak az északír fővárosban, Belfastban. A protestánsok és katolikusok között kitört zavargásokban szerdára virradó éjjel egy fotóriportert lábon lőttek, és többen is megsérültek. A rendőrség és a terület képviselője szerint "nagyon súlyos a helyzet".
Vágólapra másolva!

Folytatódtak az utcai harcok szerdára virradóra a britpárti protestánsok, illetve az ír sziget egyesítését pártoló katolikusok között az északír fővárosban, Belfastban - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A rendőrség hivatalos közlése szerint mintegy hétszáz ember dobálta egymást üvegekkel és kövekkel, és több lövés is eldördült. A két tábor közé szorult az AP hírügynökség fotósa, őt is meglőtték, a lábán sérült meg. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és vízágyút is bevetett, hogy szétválassza a harcolókat, de az összetűzések hevessége miatt a rendőrautóknak többször vissza kellett vonulniuk. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a fotós célpont lehetett-e vagy sem.

Az incidenst követően Észak-Írország politikai vezetői nyugalomra szólítottak fel. A rendőrség azt javasolta a lakosságnak, hogy a rend helyreállításáig lehetőség szerint kerülje el a környéket. A terület képviselője a BBC brit közszolgálati médiumnak azt mondta, hogy "nagyon súlyos a helyzet", és a politikusok hiába intettek nyugalomra, szavaik süket fülekre találtak. Már keddre virradóra is forrongott Belfast egyik negyede, amely korábban többször volt erőszakos cselekmények helyszíne. A zömmel protestánsok lakta negyedben kis számú katolikus él elszigetelten.

Forrás: AFP/Peter Muhly

A Sinn Fein ír republikánus párt szerint hétfőn álarcos emberek indítottak összehangolt támadást a republikánus Short Strand környékén. A belfasti polgármester arról számolt be, hogy a lojalista területekkel körbevett városrész nacionalista lakosai közül többen megsérültek, egy férfi eszméletét vesztette, amikor fejen ütötték egy téglával. Niall O'Donnghaile is provokációról beszélt. Szerinte több százan vettek részt az összecsapásokban.