Újratemették a második világháborúban Magyarországon eltűnt amerikai pilótát

Vágólapra másolva!
Újratemették az Egyesült Államokbeli Iowában azt az amerikai pilótát, aki a második világháborúban Magyarországon tűnt el. Marvin Steinford holttestének kiadását hét éves diplomáciai huzavona előzte meg az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között.
Vágólapra másolva!

Katonai tiszteletadással újratemették kedden Marvin J. Steinford repülő törzsőrmestert az Egyesült Államokbeli Iowában, aki a második világháborúban Magyarországon tűnt el.

Az episzkopális egyházi szertartás után Steinfordot 21 ágyúlövéssel búcsúztatták. A katonai végtisztesség megadása közben a temető felett egy B-52-es repülő húzott el. A szertartáson mintegy 100 ember vett rész, köztük a lánya, Rosa Ann, négy unokája és 10 dédunokája. A felesége, aki 2005 óta tudott arról, hogy a hamvait megtalálták, tavaly októberben hunyt el.

Steinford 1945 március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból, a német és az orosz frontvonalak között. A 22 éves katona - akinek feladata a bombák kézi kioldása volt - bajtársaival együtt Berlin felé tartott az olaszországi Amendolából, amikor a gépét eltalálta a náci légvédelem. A pilóta kiugrott, és 2004-ig csak sejteni lehetett, hogy mi történt vele.

Földi maradványait akkor találták meg, amikor a zirci második világháborús szovjet emlékművet kiköltöztették a belvárosból. Ekkor tűnt fel, hogy a katonai temetőben az egyik koporsó más mint a többi, és a tüzetesebb vizsgálat megállapította, hogy az egy amerikai katona holttestét rejti. Az esetről értesítették a budapesti amerikai nagykövetség katonai attaséját.

Larry Greer, a Pentagonnak a hadifoglyok és az eltűntnek nyilvánítottak ügyeiért felelős osztályának szóvivője szerint a lelet nyomán tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között - mivel az amerikai katonára magyar területen ugyan, de egy szovjet hadisírban találtak rá. Az egyeztetések kétszer is megszakadtak, végül Moszkva 2008-ban engedélyezte Steinford exhumálását.

Alig néhány nappal a megegyezés után amerikai szakértők nyolc zsákban a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították a maradványokat, ahol a vizsgálat megállapította, hogy Steinford hamvai összekeveredtek egy szovjet katonáéval. Az elkülönítéssel és a néhai törzsőrmester maradványainak hivatalos beazonosításával 2010 októberére végeztek.

A második világháborúban 73 ezer amerikai katonát nyilvánítottak eltűntnek.