A szexi fotós, a sikeres tornászlány és a kolostorba zárt feleség - asszonyok Putyin udvarában

Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva
Vágólapra másolva!
Egy tornászlányból lett képviselőnő mellett immár egy személyi fotóssá kinevezett topmodell bonyolítja Vlagyimir Putyin titokzatos magánéletét. A magát igazi macsóként beállító orosz miniszterelnök hivatalosan 28 éve házas, de sokan azt pletykálják, hogy felesége kolostorba zárva él, Putyin pedig nem véletlenül mutatkozik szinte mindig egyedül.
Vágólapra másolva!

Tigriseket fogott be, bálnára vadászott, helikopterről tüzet oltott, Szibériában lovagolt és forma-1-es autót vezetett - Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az elmúlt években igazán mindent elkövetett, hogy megmutassa a világnak, micsoda férfi. A macsóimidzsét évek óta gondosan építő Putyin hasonló akciói és félmeztelen fotói sok témát adtak az újságoknak, mégis van egy olyan része az életének, amelyet szinte teljes titoktartás övez: Putyin magánéletéről, nőügyeiről szinte semmit nem lehet tudni.

Az 58 éves Putyin a hivatalos verzió szerint közel 28 éve házas, feleségével azonban szinte sosem mutatkozik nyilvánosság előtt. Jól mutatja, hogy mennyire diszkréten kezeli magánéletét, hogy két lányáról azt sem lehet tudni, hogy melyik országban élnek. Mivel sosem nyilatkozik róla, magánéletéről állandóan találgat az orosz és az Oroszország iránt érdeklődő média, pedig Putyin magánélete tabutémának számít - írja az amerikai Time magazin.

Amikor a Moszkovszkij Korreszpondent című bulvárlap 2008-ban beszámolt arról, hogy Putyin elvált, és egy 24 éves tornászlányt akar feleségül venni, a lapot "veszteséges működése" miatt szinte azonnal megszüntették. Mikor 2008-ban egy sajtótájékoztatón állítólagos barátnőjéről kérdezték, egyértelművé tette a szabályokat: "Természetesen tudatában vagyok annak az elcsépelt frázisnak, hogy a politikusok üvegkalickában élnek. De még ezekben az esetekben is kell lennie egy határnak. Mindig is rossz véleménnyel voltam azokról, akik az erotikus fantáziáiktól vezérelve beleütik a taknyos orrukat mások életébe" - idézte a Time.

A kolostorba zárt feleség

Vlagyimir Putyin felesége a Kreml hivatalos információi szerint Ljudmila Alekszandrova Putyina, egy 53 éves, kalinyingrádi születésű asszony, akit a miniszterelnök 1983-ban vett feleségül. Hivatalos életrajza szerint még az egyetemi évek alatt házasodtak össze, Ljudmila három évvel később diplomázott filológusként a Leningrádi Egyetemen. Az 1980-as évek végén az NDK-ban élt Putyinnal, akit a KGB ügynökeként telepítettek oda: az egykor légiutas-kísérőként dolgozó nő később a Leningrádi Egyetem tanárképző karán tanított németet.

Ljudmila Putyina férjének elnökké választása után fokozatosan eltűnt a nyilvánosság elől. A Pravda orosz lap szerint a 2008-as elnökválasztáson még férjével együtt vett részt, de aztán egy teljes évig nem mutatkozott: 2009-ben Kirill orosz pátriárka beiktatási ceremóniáján tűnt fel újra, és 2011 áprilisában is csak egy moszkvai katedrálisban fotózták le Putyin mellett. A megfigyelőknek szemet szúrt, hogy míg Dimitrij Medvegyev elnök a fontosabb hivatalos rendezvényekre feleségét is elviszi, Putyin mellől rendre hiányzott Ljudmila: ez különösen szembeötlő volt 2009 húsvétján, amikor egy tévében közvetített szertartáson Medvegyev és felesége mellett Putyin egyedül ácsorgott a teremben.

Forrás: AFP
Putyin felesége kerüli a nyilvánosságot

A pletykák szerint Putyin 2008-ban elvált feleségétől, de ezt a miniszterelnök tagadja: ennek cáfolatára 2010 októberében, egy népszámlálás során a tévé is közvetítette, ahogy feleségével egy kanapén ülve válaszolnak a számlálóbiztos kérdéseire. "Házas vagyok" - jelentette ki ekkor Putyin, majd a mellette ülő nő ideges tekintettel hozzátette: "Én vagyok a felesége" - írta a brit Daily Mail. A felvétel azonban visszafelé sült el, és újabb spekulációkat indított útjára: orosz bloggerek szerint a házaspár testbeszéde nem árulkodott kapcsolatról, és Ljudmila Putyina nem is viselt jegygyűrűt a felvételen.

2010-ben egy blogger azt kezdte terjeszteni, hogy Putyin a nyugat-oroszországi Pszkov környékén egy kolostorba záratta feleségét, aki azóta is ott él. Az ortodox egyház képtelenségnek nevezte az ötletet, Putyin pedig nem volt hajlandó reagálni a hírre, a Time magazin szerint azonban sokan elhitték a találgatást. Az újság munkatársát a Pszkov melletti Elizarova kolostortól biztonsági őrök vitték el, helyiek pedig arról beszéltek, érthetetlen, hogy miért újíthatták fel az eldugott kolostort több millió dollárból a közelmúltban. Egy helyi szakszervezeti vezető azt mondta a lapnak, hogy a környéken "mindenki tudja", hogy Ljudmila Putyina a kolostorban él, de még helyi képviselők és állami tisztviselők is arról beszéltek, hogy lehet valami a pletykák mögött.

A tornászlány

A nő, aki miatt először röppent fel a pletyka Putyin házasságának végéről, Oroszország nemzeti büszkesége volt: a 28 éves Alina Kabajeva már gyerekként hírnevet szerzett a ritmikus gimnasztikában. A taskenti születésű sportoló 2000-ben a sidney-i olimpián bronzérmet, 2004-ben Athénben aranyérmet szerzett, ezen kívül 18 világbajnokságon és 25 Európa-bajnokságon szerzett valamilyen érmet. Kabajeva Oroszország ünnepelt sztárja lett, aki többek között Putyin elnöktől is állami kitüntetést vehetett át.

A nő a sportéletből egy évre modellnek állt, több százezer dolláros szerződéseket kötött, és divatbemutatókon, fotózásokon vett részt. Ebből a korszakából számos erotikus fotó is kering róla az interneten, egy részükön például virágok között vagy szőrmék részleges takarásában pózol meztelenül. Egy rövid sportolói visszatérés után 2007-ben, 24 évesen már parlamenti képviselő volt az orosz dumában: politikusként sport- és ifjúsági ügyekkel foglalkozik Putyin pártjában, az Egységes Oroszország pártban. Legutóbb azzal keltette fel a figyelmet, hogy saját magáról mintázott "Alina babát" tervezett, és azzal akarta népszerűsíteni a sportot az orosz gyerekek körében.

Forrás: AFP
Alina Kabajeva sportolóként kitüntetést is kapott

Igazán azonban a Putyinnal való állítólagos románca miatt robbant be a köztudatba: bár nincs semmi bizonyíték rá, hogy valaha is romantikus kapcsolatba került az orosz miniszterelnökkel, egy orosz bulvárlap szerint szemtanúk látták, hogy megcsókolta Putyin elnököt egy moszkvai étteremben. A Kabajeva és Putyin állítólagos házassági tervéről beszámoló lap állításait azonban Putyin és Kabajeva is határozottan tagadta, Kabajeva ügyvédje pedig perrel fenyegette a lapot, amíg az végül meg nem szűnt teljesen.

2009-ben újabb pletykák kaptak szárnyra, miután Kabajeva fiúgyermeket szült, de a gyerek apjáról nem közölt semmit. Orosz bloggerek ekkor arról kezdtek spekulálni, hogy a gyermek Putyin fia - ezt azonban szintén nem erősítette meg senki.

A topmodell

Miközben a Kabajeva-ügy a gondos hallgatásnak és szisztematikus tagadásnak köszönhetően lassan elhalt, Putyin környezetében most újabb titokzatos nő tűnt fel: a múlt kedden egy 25 éves modellt neveztek ki Putyin egyik személyes fotósává. Jana Lapikova 2008-ban a Miss Moszkva szépségverseny döntőse volt, és egy orosz blog több erotikus képet közölt róla, amelyeken fehérneműben, illetve melltartó nélkül látható.

Számos spekuláció megjelent arról, hogy a nő nem lehet más, mint Putyin szeretője: egy általa készített, az interneten megtalálható fotós portfólióban ugyanis leginkább gyümölcsökről és macskákról készült képek láthatók. A brit Telegraph szerint nem egyértelmű, hogy mekkora tapasztalata van, de a portfólió alapján láthatóan nem a politikusok fényképezése volt a fő profilja.

Forrás: AFP
Lapikova a fényképezőgép mindkét oldalán kipróbálta már magát

Putyin sajtóirodája szerint Lapikovát azért vették fel, mert a többi fotóst túlságosan leterhelte Putyin helyetteseinek fotózása. Szerintük Lapikovát kizárólag szakmai szempontok alapján választották ki: "A fotósokat nem a nemük alapján választjuk, ő pedig egy nagyon jó fotós. A modellmúltja egyáltalán nem aggaszt minket, hiszen az nem bűn" - közölték. Putyin sajtóstábja azt is kijelentette, hogy az újdonsült fotósnak alacsony lesz a fizetése, a személyi fotós munka pedig "valójában szinte kínszenvedés". A pletykálókat azonban ez sem győzte meg, a Foreign Polcy amerikai külpolitikai lap blogja szerint például nagyon furcsa ez a magyarázat, a lap szerint inkább arra utal, hogy Putyin "talán túl sok időt töltött együtt" az egyik nőügyből másikba csöppenő, szexbotrányokat kavaró barátjával, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel.