Az ukrán főügyészség döntésére Ukrajnában leállítottak minden szervezett utazást a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetbe.

Nem utazhatnak többé turisták a csernobili atomerőmű térségébe, miután az ukrán főügyészség leállíttatott minden oda irányuló szervezett utazást - közölte csütörtökön a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Korábban a minisztérium szabályozta a csernobili övezetbe tett látogatásokat, a turisták útvonalát és tartózkodási idejét, engedélyezte az utazási irodák szervezte turistautakat, azt állítva, hogy ezek nem károsak az egészségre.

A tárca szerint törvényes volt az engedély, amelyet be is jegyeztek az igazságügyi minisztériumban és egyeztettek az ukrán biztonsági szolgálattal, az egészségügyi tárcával, az állami atomenergiai felügyelettel és a külügyminisztériummal.

Az ügyészség azonban ennek ellenére a bírósághoz fordult a rendkívüli helyzetek minisztériumának engedélye miatt. A végső döntést a bíróság hozza meg, amely mindkét félre kötelező lesz. 

A katasztrófavédelmi tárca ismét hangsúlyozta, hogy a csernobili övezetben stabilak a sugárzási viszonyok, a sugárzási dózis a földfelszínen és a víz izotóptartalma a normán belül van. 

A csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt robbanás. A beomlott reaktor fölé betonszarkofágot építettek, amelynek helyére újabb, biztonságosabb védőburok építését tervezik.