Több száz ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Vágólapra másolva!
A fehérorosz ellenzék a közösségi oldalakon szervez tüntetéseket Alekszandr Lukasenko államfő önkényuralmi rendszere ellen. A tízmilliós volt szovjet köztársaság húszéves függetlenségének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenko elnök nemrég arányos reakciót helyezett kilátásba a rendszerellenes megmozdulásokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Mintegy 450 rendszerellenes tüntetőt és legalább öt újságírót vettek őrizetbe szerdán a fehérorosz hatóságok az Alekszandr Lukasenko államfő önkényuralmi rendszere ellen szervezett tiltakozásokon. "Válogatás nélkül vitték el az embereket" - mondta csütörtökön Oleg Volcsek emberi jogi aktivista a Belapan független hírügynökségnek.

Az ügynökség jelentése szerint szerda este Fehéroroszország mintegy harminc városában voltak engedély nélkül szervezett megmozdulások. Bár az előállított ellenzékiek és riporterek többségét néhány óra elteltével szabadon engedték a hatóságok, számos tüntető még csütörtökön is őrizetben volt.

Lukasenko ellen ritkán vonulnak utcára az emberek, az utóbbi hetekben azonban egyre többször szerveztek megmozdulásokat a közösségi oldalakon - áll a Reuters hírügynökség jelentésében.

A hatóságok rutinszerűen blokkolják az ellenzéki honlapokat, a Kínában használt szűrőkhöz hasonlókat alkalmazva. Az aktivisták ezért a Facebookot, a Twittert és a Vkontakte orosz nyelvű fehéroroszországi közösségi portált használják a szerdaihoz hasonló tüntetések megszervezéséhez.

Ezzel a hatóságok is tisztában vannak. Az egyik aktivistát, Szergej Pavljukevicsot, akinek a bejegyzéseit több százezer felhasználó követi, csak az után engedték el a fehérorosz hatóságok, hogy átadta nekik a közösségi oldalainak a jelszavait.

Bár a Lukasenko-ellenes bejegyzéseit eltávolították, az AP amerikai hírügynökségnek adott telefonos interjújában azt mondta, hogy az internetnek köszönhetően a diktatúrák is csak nehezen tudják elhallgattatni az ellenzéket.

A mostani szerdai nagygyűlés előtt már két másikat kergetett szét a rendőrség, és a harmadik előtt számos aktivistát kihallgattak - közölte a Vjaszna (Tavasz) emberjogi szervezet. Az állambiztonsági szolgálat - a KGB - ügynökei több száz embert állítottak elő a tüntetések alatt. Akkor is történtek kényszerintézkedések, amikor a fiatalok nem skandáltak jelszavakat, és nem volt náluk transzparens.

Fehéroroszország súlyos gazdasági válsággal küzd, és Lukasenko kemény kézzel bánik az ellenzékkel, illetve a kormányellenes kritika megfogalmazóival. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító elnök a múlt héten figyelmeztetett, hogy lecsap azokra az ellenzékiekre, akik sztrájkra és tüntetésre szólítanak fel egy olyan időszakban, amikor az ország soha nem látott gazdasági válsággal kényszerül szembenézni.

Az elnök pénteken közölte, követeli, hogy vessenek véget az utcai nagygyűléseknek, és leváltással fenyegette meg a belügyminisztert. Az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenko nemrég arányos reakciót helyezett kilátásba a rendszerellenes megmozdulásokkal szemben.

Miközben orosz emberi jogi aktivisták sürgetik a moszkvai kormányt, hogy ítélje el a szomszédos országban alkalmazott rendőri erőszakot, Oroszország újra és újra milliárdos hitelekkel menti meg Fehéroroszországot a pénzügyi összeomlástól.