Tíz év börtönt is kaphat Julija Timosenko volt ukrán kormányfő

2011.06.24. 10:41

Ha elítélik, akár tíz év szabadságvesztés is várhat az ukrán ellenzék vezetőjére. Julija Timosenko volt kormányfőnek azért kell bíróság elé állnia, mert a vád szerint visszaélt a hatalmával. Szerinte politikai összeesküvés zajlik ellene.

Bírósági eljárás indul Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen. A 2004-es narancsos forradalom hősét azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával az oroszországi gázszerződések megkötésekor.

A vád szerint a politikus miniszterelnökként olyan megállapodást kötött Moszkvával 2009-ben, amelynek értelmében Ukrajna túl magas áron vásárolt orosz földgázt, ráadásul nem kapott felhatalmazást a kormánytól, hogy aláírja a szerződést.

Timosenko tagadja a vádakat, és politikai összeesküvésről beszél. Szerinte ellenfele, Viktor Janukovics elnök a 2012-ben esedékes parlamenti választások és a 2015-ös elnökválasztás előtt szeretne megszabadulni tőle. Az ukrán ellenzék vezetője tíz év szabadságvesztésre számíthat.

Timosenko csaknem ezer támogatója gyűlt össze a kijevi bíróság épületénél. Az AFP hírügynökség jelentése szerint a volt kormányfő azt mondta: a bírósági meghallgatás kész cirkusz.

Julija Timosenko nem először áll bíróság előtt. Decemberben azzal vádolták, hogy miniszterelnöksége idején, 2009-ben szabálytalanul használtak fel környezetvédelemre szánt pénzeket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió elítélte a volt ukrán kormányfő és számos szövetségese elleni eljárást, amelyet a politikai ellenfelek szelektív üldöztetésének minősít.

KAPCSOLÓDÓ CIKK