Mobiltelefon árulkodhat Oszama bin Laden pakisztáni kapcsolatáról

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden egyik futárjának mobiltelefonjában olyan információkat találtak, amelyek kapcsolatra utalnak egy olyan fegyveres csoporttal, ami a pakisztáni titkosszolgálat felügyelete alatt tevékenykedik. Ez a felfedezés magyarázattal szolgálhat arra a kérdésre, hogy miként tudott a terroristavezér évekig háborítatlanul élni Iszlámábádtól nem messze - írja a New York Times című napilap internetes kiadása pénteken.
Vágólapra másolva!

A Harakat-ul-Mujahedeen nevű fegyveres csoport támogatását élvezhette Oszama bin Laden Pakisztánban, amely szervezet az arab ország titkosszolgálatának gyámkodása alatt működik - közölték amerikai hivatalos források. Az árulkodó mobiltelefon a terroristavezér egyik futárjáé volt és akkor foglalták le, amikor likvidálták Oszama bin Ladent - közölte a New York Times című napilap internetes kiadása pénteken.

A mobiltelefon hívásainak elemzése kimutatta, hogy a Harakat emberei számos alkalommal hívták a pakisztáni hírszerzés ügynökeit, arra viszont nincs bizonyíték, hogy akkor a terroristavezérről, illetve az ő bújtatásáról beszéltek. Viszont mindez választ adhat arra a kérdésre, hogy tudott Oszama bin Laden évekig zavartalanul élni a pakisztáni fővárostól mindössze háromórányi autóútra - írja a New York Times.

Amerikai hivatalos források korábban már beszámoltak arról, hogy Oszama bin Laden olyan megegyezést kívánt kötni Pakisztánnal, amely szerint az al-Kaida felfüggesztette volna merényleteit az iszlám köztársaságban cserébe a terrorszervezet vezetőinek bújtatásáért. Az Egyesült Államok pakisztáni nagykövete azonban azt közölte, hogy soha nem hallott hasonló megállapodásról.