Ismét tüntetők közé lőttek Szíriában

Vágólapra másolva!
Nem zárja le a határt Törökország a szíriai menekültek elől. Eddig 13 ezren kerestek menedéket a szomszédos országban. A szíriai városokban a pénteki ima után is folytatódtak a kormányellenes tüntetések.
Vágólapra másolva!

A pénteki ima után ismét utcára vonultak a tüntetők több szíriai városban. Szemtanúk szerint a biztonsági erők könnygázt vetettek be, és a demonstrálók közé lőttek Damaszkuszban - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Szemtanúk szerint legalább kilencen meghaltak.

A Bassár el-Aszád szíriai elnök elleni tüntetések márciusban kezdődtek. A tiltakozássorozatot a szíriai rendfenntartók több városban fegyverrel próbálták elfojtani. Eddig 1300 halottja és több ezer sebesültje van az erőszaknak.

Mindeközben Törökország a szíriai menekültek tömeges befogadására alkalmas, gigantikus menekülttábor megépítését tervezi a szíriai-török határ közelében. A hatalmas létesítmény megépítéséről azt követően döntött az ankarai kormány, hogy csütörtökön szíriai civilek újabb 1500 fős csoportja menekült át Törökországba, mivel a szíriai hadsereg harckocsikkal megközelítette a határon létesített átmeneti táborukat.

A szíriai határtól tíz kilométerre lévő Hatay tartományban a török Vörös Félhold jelenleg öt menekülttábort üzemeltet. Az itt található Apaydin faluban ezer újabb sátrat állítanak fel egy héten belül. A menekülttábor 15 ezer ember befogadására lesz alkalmas.

A török kormány - amely eddig 2,3 millió dollárnak megfelelő összeget fordított a szíriai menekültek ellátására - ígéretet tett arra, hogy a határt nem fogja lezárni. Törökország hatalmas menekültáradattal néz szembe, hivatalos adatok szerint a határon átkelt szíriaiak száma péntekre elérte a 12 ezret.