Humanitárius segélyt szállító, tíz hajóból álló nemzetközi flotta indul Gázába a jövő héten. Izrael "eltökélt szándéka", hogy megállítsa a hajókat. 2010 májusában kilenc aktivista meghalt, amikor az izraeli hadsereg elfoglalta egy hasonló segélyflotta vezérhajóját.

Izrael vasárnap "veszélyes provokációnak" nevezte, hogy huszonkét ország aktivistái a jövő héten tíz hajón humanitárius segéllyel Gázába indulnak. Izrael bejelentette, hogy évekre kitiltja az országból a nemzetközi sajtó azon képviselőit, akik felszállnak a flotta hajóira.

Az idén a palesztin ügy 350 támogatója, közöttük Henning Mankell svéd író és több újságíró vesz részt a Gázai övezet csaknem öt éve bevezetett izraeli blokádjának megtörésére irányuló, békésnek szánt kezdeményezésben, amely a tavalyi után a második ilyen akció. 2010 májusában kilenc aktivista meghalt, amikor az izraeli haditengerészet elfoglalta a segélyflotta vezérhajóját, a török Mavi Marmarát.

Izrael ENSZ-nagykövete, Ron Proszor csütörtökön közölte, hogy Izrael eltökélt szándéka az újabb segélyflotta megállítása. Lynn Pascoe ENSZ-főtitkárhelyettes a Biztonsági Tanács ülésén emlékeztetett arra, hogy a világszervezet ellenzi az akciót.

Az Egyesült Államokban több amerikai zsidó közölte, hogy amerikai zászló alatt hajóra száll, és csatlakozik a flottához, ír aktivisták pedig arra kérték a kormányukat, kérje Izraelt, engedélyezze a partraszállást a palesztin területen. Franciaország két hajóval vesz részt a flottában, az egyik Görögországból indul. A másik szombaton hagyta el Korzikát hat fővel a fedélzetén. A flottában van ezenkívül egy olasz, egy ír, egy spanyol, két görög-svéd-norvég hajó, valamint a palesztin diaszpóra egy teherhajója.

A flotta két teherhajója gyógyszereket, felszerelésekkel ellátott mentőautót és cementet szállít. Az 1,5 millió palesztin lakta, 362 négyzetkilométeres Gázai övezet ellen Izrael 2007-ben rendelt el megerősített blokádot, amikor a Hamász iszlamista szervezet magához ragadta a hatalmat.