Tiltakozó feliratot feszítettek az Akropoliszra a megszorítást ellenző görögök

Vágólapra másolva!
Az athéni Akropoliszra húztak fel hatalmas, a megszorítások ellen tiltakozó transzparenst görög aktivisták hétfő reggel. A Parthenon tövében kifeszített felirat azt üzeni, hogy a nép "sosem adja meg magát".
Vágólapra másolva!

"Szervezz ellentámadást" - feliratú óriási transzparenst függesztettek ki az athéni Akropoliszra görög tüntetők, akik a görög kormány tervezett megszorító intézkedései ellen tiltakoznak - írja honlapján a France24 francia hírtelevízió. A hétfő reggel felhúzott transzparensen az áll, hogy "A népé a hatalom, amely sosem adja meg magát". A tiltakozó üzenetet a PAME görög kommunista szakszervezeti szövetség aktivistái vitték fel az Akropoliszra.

A szervezet közel 300 aktivistája még nyitás előtt mászott be a Görögország egyik szimbólumának számító romos épület területére, és a Parthenon előtti falról lógatták le a transzparenst - mondta az AFP hírügynökségnek az egyik szervező, Krisztosz Katzotisz.

A tüntetés aktualitását az adja, hogy a görög parlamentnek a héten kell döntést hoznia az EU és az IMF által elvárt megszorító intézkedésekről. Az ország hatalmas pénzügyi és adósságválságban van, és csak a két szervezet által felajánlott hitelcsomagokkal képes elkerülni az államcsődöt, azok viszont a segítségért cserében kemény megszorításokat és privatizációt várnak Görögországtól.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Miközben a kormány azért aggódik, nehogy renegát parlamenti képviselőkön elbukjon a megszorítás, az [origo] által megkérdezett görögök úgy érzik, hogy a korrupt kormány tehet a válságról, és ellenzik a szerintük külföldi hitelezők érdekét szolgáló megvonásokat (erről itt olvashat részletesen). A görög szakszervezetek keddre 48 órás sztrájkot is hirdettek a megszorítások miatt.