A francia pénzügyminisztert választották az IMF új vezérigazgatójának

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa keddi ülésén Christine Lagarde jelenlegi francia pénzügyminisztert választotta a szervezet élére. A francia politikust többek között az Európai Unió államai, Kína és a keddi bejelentéseket követően az Egyesült Államok és Brazília is támogatta.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatója a francia pénzügyminiszter Christine Lagarde lesz - döntött a nemzetközi pénzügyi szervezet 24 tagú igazgatótanácsa kedden. Lagarde a jelenlegi mexikói jegybankelnök Agustín Carstenst győzte le, akit korábban Kanada, Ausztrália, Peru és Chile is támogatásáról biztosított.

Lagarde kinevezésével folytatódik a feltörekvő gazdaságok által megkérdőjelezett, csaknem hat és fél évtizedes hagyomány, miszerint az IMF élén európai vezérigazgató áll.

Az IMF vezérigazgatói posztja májusban üresedett meg, amikor Dominique Strauss-Kahn lemondott posztjáról, miután május közepén őrizetbe vették a New York-i repülőtéren szexuális zaklatás gyanújával. Az IMF korábbi első embere - volt francia pénzügyminiszter, aki Nicolas Sarkozy francia elnök baloldali kihívója lett volna a 2012-es francia elnökválasztáson - a nyomozók szerint a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az állítólagos incidenst követően kimenekült a szállodai szobából.

Christine Lagarde neve - aki az IMF első női vezérigazgatója lesz - Strauss-Kahn lemondása után merült fel a vezérigazgató-jelöltek között. Hivatalosan május 25-én jelentette be, hogy jelölteti magát az IMF élére. A szervezet vezetőjeként egy korábbi nyilatkozata szerint a szélesebb képviseletért és a nagyobb rugalmasságért dolgozna.

Az Európában nagy szakmai tekintélynek örvendő Lagarde, aki a Financial Times eurózóna pénzügyminisztereit rangsoroló listáján 2009-ben az első helyen végzett, jelöltségében elnyerte az EU és az Egyesült Államok támogatását is.

Lagarde annak ellenére vállalta a megmérettetést, hogy Franciaországban hivatali visszaélés vádjával eljárást indítottak ellene. A francia köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) július 8-án dönt arról, hogy indít-e vizsgálatot ellene abban a három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amelyben Lagarde az ügyészség gyanúja szerint az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

Lagarde két gyermek édesanyja, fiatal korában szinkronúszó volt, szabadidejében jógázik, úszik, könnyűbúvárkodik és kertészkedik.