A francia pénzügyminisztert támogatja az IMF élére az USA

Vágólapra másolva!
Várhatóan még kedden megválasztják a Nemzetközi Valutaalap új vezérigazgatóját. Az amerikai pénzügyminiszter hosszú csend után kedden elárulta, hogy az Egyesült Államok Christine Lagarde-ot, a francia pénzügyminisztert támogatja a szervezet élére. Ha megválasztják, Christine Lagarde lehet az első nő a Valutaalap élén.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a francia pénzügyminiszter Christine Lagarde-ot támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói választásán - mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden. A lépésnek köszönhetően szinte biztosra vehető, hogy a francia jogásznő követi a korábban lemondott Dominique Strauss-Kahnt a szervezet élén.

Az amerikai pénzügyminiszter úgy fogalmazott: "Lagarde miniszter asszony különleges tehetsége és széles körű tapasztalatai biztosítják a válság idején oly fontos szervezet irányításához szükséges vezetői képességeket". Az azonban nem derült ki, hogy Timothy Geithner miért törte meg a csendet az utolsó pillanatban - írja internetes oldalán a Washington Post című napilap. A Valutaalap igazgatótanácsa várhatóan még kedden megválasztja az új vezérigazgatót. Ha megválasztják, Christine Lagarde lesz az első nő a Valutaalap élén.

Az Egyesült Államok, amely a 24 tagú igazgatótanácsban a szavazatok 17 százalékával rendelkezik, korábban nem hozta nyilvánosságra, hogy a két jelölt, Christine Lagarde és a mexikói Agustín Carstens közül kit támogat.

Legutóbb Kína biztosította a francia politikust arról, hogy mellette szavaz a testület keddi ülésén. Az európai államok, amelyek a tanácsi szavazatok 47 százaléka felett rendelkeznek, már korábban kiálltak az európai jelölt mellett.

Az IMF vezérigazgatói posztja májusban üresedett meg, amikor Dominique Strauss-Kahn lemondott posztjáról, miután május közepén őrizetbe vették a New York-i repülőtéren szexuális zaklatás gyanújával.

Az IMF korábbi első embere - volt francia pénzügyminiszter, aki Nicolas Sarkozy francia elnök baloldali kihívója lett volna a 2012-es francia elnökválasztáson - a nyomozók szerint a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az állítólagos incidenst követően kimenekült a szállodai szobából.