Moszkva leállította az áramszállítást Fehéroroszországnak

Vágólapra másolva!
Az utolsó határidőt is elmulasztotta 1,5 milliárd rubeles tartozásának törlesztésére a fehérorosz Belenergo cég, ezért Oroszország szerdán leállította az országba irányuló áramszállítást. A cég valutahiányra hivatkozott, az oroszok szerint azonban lenne keretük az adósság rendezésére.
Vágólapra másolva!

Az orosz áramexportőr szerda éjfélkor leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak. A fehérorosz Belenergo ugyanis az egy héttel elhalasztott határidőre sem fizette ki a február óta felhalmozódott, mintegy másfél milliárd rubeles adósságának esedékes részét. A cég hitelt kért egy orosz banktól, de a pénzintézet csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, ami ettől elzárkózott, szerintük ugyanis Fehéroroszországnak van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Ez a "szappanopera" harmadik felvonása - írják orosz lapok. Az Inter Rao orosz cég ugyanis a fizetések elmaradása miatt június 9-én már a felére csökkentette az áramszállítást, ezt azonban feloldották, miután megállapodás született az adósság törlesztéséről. Ennek értelmében Minszknek több részletben kellett volna kifizetnie adósságát. Az első részlet meg is érkezett, a június 20-án esedékes második viszont nem. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába, a Belenergo azonban ezt a határidőt is elmulasztotta.

Oroszország csak február óta szállít Fehéroroszországnak újra áramot: a szállításokat közel egy éve leállították annak az orosz erőműnek a felújítása miatt, ahonnan Minszk az áramot kapja.