Három méter magas fallal különítené el a romákat Nagybánya új polgármestere

Vágólapra másolva!
Egyetlen bejáratot alakítanának ki azon a száz méter hosszú falon, amelyet a romániai Nagybánya újonnan megválaszott polgármestere húzna fel a település egyik romák lakta tömbháza köré. A városvezető azt állítja, hogy a romák zavarják a környékbeli lakosok nyugalmát, és szerinte még az alapvető higiéniás szabályokat sem tartják be.
Vágólapra másolva!

Betontéglából készült, három méter magas fallal kerítené el a többségében roma családok lakta Horea utcai tömbházat Catalin Chereches, Nagybánya újonnan megválasztott liberális polgármestere - írja a Krónika online kiadása. Az önkormányzat már döntött a munkálatok elkezdéséről, a száz méter hosszú fal megépítésére 30 ezer lejt (mintegy 1,9 millió forint) különítettek el a városháza költségvetéséből.

A falon egyetlen bejáratot alakítanak ki, amely az Electrolizei utcára nyílna, az elkerített tömbház közelében pedig új rendőrőrs is működni fog - nyilatkozta Catalin Chereches, aki szerint minderre azért van szükség, mert a tömbházban élők rendszeresen zaklatják a környékbelieket, megfogalmazása szerint a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, ugyanakkor a környéken elharapózott a bűnözés.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elfogadhatatlannak nevezte a nagybányai önkormányzat kezdeményezését, és kérte az építkezésre vonatkozó határozat azonnali felfüggesztését. Asztalos szerint sajnálatos, hogy a helyi városvezetés úgy hoz "őrült döntéseket", hogy meg sem próbál tárgyalni az érintett közösséggel. A nagybányai önkormányzatot tavaly azzal vádolták a jogvédő szervezetek, hogy a romák szegregációjára készül.