Csütörtök hajnalban ismét összecsaptak a rendőrökkel a megszorító csomag ellen tiltakozó görög tüntetők. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak rendőrökre, akik erre könnygáz bevetésével válaszoltak. A megvadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem, és gyújtogattak is.

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők csütörtök hajnalban ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénban a parlament előtti Szintagma téren.  Tiltakozásul az éjszaka százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A megvadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem, és gyújtogattak is.

A görög parlament szerdán szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. A görög törvényhozás csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaz. (A csomag részleteiről itt olvashat.)

Szerdán a csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából egy képviselő a kiigazítások elfogadása ellen szavazott, de a döntés előtti bejelentésének megfelelően egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást. A 300 fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A képviselőházban név szerinti szavazást tartottak.

A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.