Vadásznak a leszbikusokra a melegházasságot elismerő Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
Állításuk szerint rettegésben élnek a leszbikusok Dél-Afrikában, miután az erőszak és a gyilkosság napi rutinná vált. A Dél-afrikai Köztársaság egyike a világ azon tíz országának, ahol elismerik a melegek házasságát, egyben az egyetlen ilyen állam Afrikában.
Vágólapra másolva!

Egy 23 éves Noxolo Nkosana a leszbikusokat ért erőszaksorozat legutóbbi áldozata. A fiatal nőt az otthonától nem messze egy Fokváros melletti kis faluban szúrták le, amikor munkából ment hazafelé a barátnőjével. A megtámadott nő a BBC brit közszolgálati médiumnak elmondta, hogy támadói, két falubeli férfi a hátuk mögött ment, és különböző sértéseket kiabált. A nő hirtelen két szúrást érzett a hátában, majd a földre zuhant. Félig eszméletlen állapotban azt érezte, hogy még kétszer megszúrták. A nő azt állítja, azért támadták meg, mert a saját neméhez vonzódik.

A BBC beszámolója szerint az elmúlt tíz évben harmincegy leszbikus nő halt meg hasonló támadásokban. Áprilisban nyolc férfi megerőszakolt, majd megölt egy 24 éves nőt Johannesburg közelében. Állítólag az ő meggyilkolásával kezdődött az úgynevezett "javító erőszak", amelynek során férfiak leszbikus nőket erőszakolnak meg, mert úgy gondolják, ezzel "korrigálni" tudják szexuális irányultságukat.

A megerőszakolt nőket segítő dél-afrikai alapítvány adatai szerint csak Fokvárosban hetente több mint tíz leszbikust erőszakolnak meg. Az esetek nagy részét nem is jelentik, mert az áldozatok attól félnek, hogy a rendőrség csak kinevetné őket, vagy támadóik újra megkeresnék őket. "A legtöbben csendben szenvednek" - mondta az alapítvány egyik képviselője.

Sokan úgy gondolják, hogy a tradicionális afrikai társadalom még nem fogadta el a homoszexualitást, főként a nők között. "Az afrikai társadalmak még mindig nagyon patriarchálisak. A nőknek azt tanították, hogy férfiakhoz kell férjhez menni, ezen kívül minden más rossz" - mondta a Maszk mögött nevű melegjogi szervezet egyik képviselője.

A Dél-afrikai Köztársaság egyike a világ tíz országának, az afrikai országok belül pedig az egyetlen, amely elismeri a homoszexuálisok házasságát. Az alkotmány kifejezetten tiltja a szexuális irunyáltságon alapuló diszkriminációt. Ennek ellenére az utcákon általános maradt az előítélet.