Rákos daganatot műtöttek ki Chávezből

Vágólapra másolva!
Rosszindulatú tumort távolítottak el Hugo Chávez venezuelai elnök szervezetéből Kubában. Erről maga az elnök számolt be televíziós nyilatkozatban. Azt mondta, kiegészítő kezelést kap, de arról nem beszélt, hogy mi lesz addig elnöki posztjával.
Vágólapra másolva!

Rákos daganatot távolítottak el a szervezetéből Kubában - jelentette be Hugo Chávez venezuelai elnök a venezuelai televízióban. Az egy venezuelai zászlóval és Simon Bolivar-portréval díszített háttér előtt felolvasott nyilatkozatában Chávez közölte, a medencéje környékéről operálták ki a rosszindulatú tumort, és kiegészítő kezelést is alkalmaznak nála, de ennek részleteiről nem szólt a szokatlanul rövid, alig 14 perces beszédben.

Arra sem utalt, hogy esetleg lemondana hatalmáról a felgyógyulásáig. Elhúzódó kubai gyógykezelése ugyanis már alkotmányos kérdéseket is felvetett hazájában. Felmerült például, hogy át kellene adnia hatalmát alelnökének, Elias Jauának.

Chávez közölte, hogy amikor megtudta, hogy rákot diagnosztizáltak nála, hasonló spirituális mélységbe zuhant, mint amikor 2002-ben egy puccs alkalmából két napig fogva tartották. "Most egy új csata közepében találtam magam, amelyben az életemért harcolok. Tovább élünk és diadalmaskodunk" - mondta.

Nyilatkozatával egy kissé tisztázta az állapota körüli találgatásokat, amelyek a gyógykezelésével egy időben kezdődtek, miután június elején Kubába utazott hivatalos látogatásra, és ott maradt kezeltetni magát. Arról azonban nem beszélt, hogy jövőre újra indul-e az elnöki posztért.