A pénzről és a volt szovjetekről fog szólni a lengyel EU-elnökség

Vágólapra másolva!
"Optimista" elnökséget ígér Donald Tusk lengyel kormányfő, akinek országa pénteken veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Magyarországtól. Tusknak az uniós büdzsé tervezése mellett a lengyel választásokkal is meg kell majd küzdenie, miközben Lengyelországot jelentős régiós hatalomként akarja bemutatni Európában.
Vágólapra másolva!

A hét évvel ezelőtti, 2004-es uniós csatlakozása óta pénteken először veszi át Lengyelország az Európai Unió soros elnökségét. A féléves periódus alatt a lengyel elnökség célként az integráció elmélyítését, a biztonság megszilárdítását, a keleti nyitást és a gazdasági növekedést tűzte ki céljául - írja a BBC.

Donald Tusk lengyel kormányfő azt mondta, bízik abban, hogy az EU-elnökség lendületet adhat kormánypártjának, és az októberi választások ismét a Polgári Platform győzelmét hozhatják.

A BBC tudósítója szerint Lengyelország figyelemre méltó régiós hatalomként kíván bemutatkozni Európában. Varsó reméli, hogy a szeptemberi keleti partnerségi csúcstalálkozó, ahol uniós vezetők mellett hat volt szovjet tagország irányítói is jelen lesznek, új lendületet adhat a kezdeményezésnek és sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötni Ukrajnával.

A lengyel kormány "optimista" elnökséget ígér, ugyanakkor a lengyel ambíciók több konfrontáció lehetőségét is előrevetítik a következő hat hónapra. Lengyelország egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy segítse az Európai Uniót a görög adósságválság kezelésében. A lengyel elnökség alatt várhatóan megkezdődnek az egyeztetések az unió következő hétéves költségvetéséről is. Lengyelország vitatja, hogy a nagyobb költségvetés ösztönzi a gazdasági növekedést a térségben. A megszorító programokat bejelentő uniós tagállamok már korábban közölték, hogy kisebb uniós költségvetést szeretnének.