Visszavárják szövetségesei a francia politikába Strauss-Kahnt

Vágólapra másolva!
Dominique Strauss-Kahn szövetségesei azt mondják, hogy a volt IMF-vezér visszatérhet a francia politikába, miután sikerül tisztáznia magát az ellene felhozott vádak alól - írja a BBC internetes kiadása szombaton. Lionel Jospin korábbi miniszterelnök szerint Strauss-Kahnnak kell eldöntenie, hogy szeretne-e indulni a jövő évi elnökválasztáson, utána pedig a szocialista párt is döntést hozna.
Vágólapra másolva!

A szexuális zaklatással vádolt volt IMF-vezér ügyében történt pénteki fordulat nyomán több politikai szövetségese is bejelentette, szívesen látná, ha Dominique Strauss-Kahn visszatérne a francia politikai életbe, miután sikerül tisztáznia magát az ellene felhozott vádak alól - írja a BBC internetes kiadása szombaton.

Lionel Jospin korábbi szocialista miniszterelnök kijelentette: "Ha feltesszük, hogy felmentik őt a vádak alól - ami valószínűleg így lesz -, akkor először neki kell eldöntenie, hogy szeretne-e indulni az elnökválasztásokon jövőre, utána pedig a szocialista pártnak is döntést kell hoznia erről."

Jean-Marie Le Guen szocialista parlamenti képviselő szerint, ha az amerikai igazságszolgáltatás rehabilitálja Dominique Strauss-Kahnt, akkor a politikus visszanyeri a megbecsülését és fel fogja vállalni a küzdelmet Franciaországban.

Hivatalosan július 13-án, öt nappal a következő bírósági meghallgatása előtt kellene a volt IMF-vezérnek bejelentenie, hogy indul-e a 2012-es elnökválasztáson. Ugyanakkor Francois Hollande szocialista vezető szerint ez a határidő kitolható.

A posztért eddig öten szálltak versenybe, Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtiktára éppen a héten jelentette be, hogy indul. Rajta kívül François Hollande, a szocialisták korábbi főtitkára, Ségolene Royal, a szocialisták 2007-es elnökjelöltje, aki veszített Nicolas Sarkozy elnökkel szemben, valamint Manuel Valls, Evry polgármestere és Arnaud Montebourg, Saőne-et-Loire megye tanácsának elnöke jelentette be, hogy elindul az elnöki székért.

Pénteken feloldották a szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahn házi őrizetét, de továbbra sem hagyhatja el az Egyesült Államokat. A házi őrizet feloldását az ügyészség kezdeményezte, miután a nyomozóik megkérdőjelezték a Strauss-Kahnt vádoló szobalány szavahihetőségét. A nő állítólag többször is valótlanságokat mondott a nyomozóknak, ráadásul alvilági személyekkel is kapcsolatba hozható.