Könnygázzal oszlatták a tüntető ellenzékieket Minszkben

Vágólapra másolva!
Egy fehérorosz ellenzéki mozgalom a függetlenség napjára időzítette tiltakozását, de a hatóságok megakadályozták a tüntetést. Alekszandr Lukasenko elnök szerint egyesek a színes forradalmakat akarják másolni, de ezt ő nem fogja megengedni.
Vágólapra másolva!

Könnygázt vetett be a fehérorosz rendőrség vasárnap Minszkben a tüntetésre készülő ellenzékiek ellen, és legalább száz embert, köztük újságírókat őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a rendőrök keményen léptek fel a függetlenség napjára időzített megmozdulás részvevői ellen.

A "Forradalom közösségi hálókon" keresztül elnevezésű tiltakozó akciót körülbelül egy hónapja kezdte el szervezni Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök ellenzéke az interneten. Aktivisták szerint a hatóságok a szervezést azzal is igyekeztek akadályozni, hogy blokkolták egy orosz közösségi oldalon lévő csoportjukat.

Az ellenzék ennek ellenére megpróbálta megtartani az interneten szervezett tiltakozó megmozdulást, de a rendőrök már a gyülekezőhelyen, a minszki pályaudvar melletti téren rájuk támadtak. Fellépésüket azzal indokolták, hogy a téren csoportosulók zavarják azoknak a külföldi delegációknak a mozgását, amelyek a fehérorosz függetlenség napja alkalmából tartott ünnepségen vettek részt.

Lukasenko az ország függetlenségének megdöntését célzó terv részének nevezte a hatalma elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat, és kijelentette: bár egyesek az úgynevezett színes forradalmak forgatókönyvét kívánják megvalósítani, ő nem fogja megengedni a kabinet bukását.

A Lukasenko rendszere ellen tiltakozók egy ideje a Facebookot és a Twittert is felhasználják akcióik szervezéséhez. Arra szólítják fel a velük szimpatizálókat, hogy hetente gyűljenek össze városaik fő terein, és némán demonstrálva, vagy együtt tapsolva fejezzék ki tiltakozásukat.