Több mint negyedmillióan váltak hajléktalanná trópusi vihar miatt Mexikóban

2011.07.03. 13:23

Hivatalos közlések szerint tizenegyre nőtt az Arlene nevű trópusi vihar halálos áldozatainak száma Mexikóban. Az egész országot sújtó heves esőzések miatt mintegy 278 ezer ember vált hajléktalanná a legfrissebb összesítés szerint.

Péntek óta legalább tizenegyen meghaltak Mexikóban, miután az Arlene nevű trópusi vihar heves esőivel elárasztotta az ország nagy részét, több százezer embert hagyva fedél nélkül - írja hivatalos forrásokra hivatkozva internetes oldalán a France24 francia hírtelevízió.

Az idei hurrikánszezon első megnevezett vihara csütörtökön söpört végig a mexikói Golf-öbölben, több centiméternyi esővel öntve el a tavalyi rekordmennyiségű csapadék okozta pusztításból még felépülőben lévő térséget. Hidalgo államban a folyók a sok eső miatt kiléptek medrükből, és elöntötték a környező településeket.

Az ország közepén fekvő Pueblában egy nő meghalt, amikor a házára dőlt egy fa, a szomszédos Veracruz államban egy másik ember akkor vesztette életét, amikor földcsuszamlás temette be az otthonát. San Luis Potosi államban egy 19 éves fiú megfulladt, amikor földmunka közben elsodorta a folyó. Két másik ember pedig északkeleten halt meg, egyikük egy áramütést szenvedett kőműves volt.

A rendkívüli időjárásnak az ország nagy része ki van téve, így a főváros, Mexikóváros - ahol egy kisgyerek halt meg a vihar miatt -, valamint az óceánparti népszerű üdülőhely, Acapulco is. A mexikói meteorológiai szolgálat tucatnyi régióra adott ki riasztást az Arlene okozta heves esőzések miatt. A trópusi vihar egyébként az ország belseje felé haladva veszített erejéből, de így is jelentős csapadékot vitt magával. Az előzetes becslések szerint a vihar miatt mintegy 278 ezer ember maradt otthon nélkül.