Londonban is szobrot kapott Ronald Reagan

Vágólapra másolva!
Ronald Reagan születésének századik évfordulója alakalmából a volt amerikai elnök Londonban is szobrot kapott. Az elmúlt hetekben Budapesten, Krakkóban és Prágában is Reagan-szobrot avattak.
Vágólapra másolva!

Londonban is szobrot kapott Ronald Reagan volt amerikai elnök. A szobrot az amerikai nemzeti ünnepen, július 4-én leplezték le az Egyesült Államok londoni nagykövetsége mellett. Az ünnepségre kétezer meghívott vendéget vártak. A szoboravatáson felszólalt William Hague brit külügyminiszter, Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter és Louis Susman, az Egyesült Államok londoni nagykövete. Meghívták Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt is, aki azonban rossz egészségi állapota miatt nem vett részt a rendezvényen.

Thatcher miniszterelnöksége idején azt mondta Reaganről, hogy a második legfontosabb férfi az életében. A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala emlékeztet arra, hogy Reagan első elnöki mandátuma idején keményvonalas stratégiát képviselt a Szovjetunióval szemben, később azonban Thatcher hatására diplomáciai eszközökhöz is nyúlt, többször is találkozott Mihail Gorbacsovval, és nyilvánosan, valamint négyszemközt is sürgette a volt szovjet vezetőt, hogy kezdjen neki a reformoknak.

Condoleezza Rice arról beszélt a szoboravatáson, hogy a Szovjetunió összeomlása bátorítást nyújthat azoknak, akik az elmúlt időszakban álltak ki a szabadságért a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. William Hague a 20. század óriásának nevezte a volt amerikai elnököt,

Az egymillió dollárba kerülő szobor felállítása is része annak az ünnepségsorozatnak, amellyel Reagan születésének századik évfordulójáról emlékezik meg a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány. A londoni szobor talapzatára vésték azt a Margaret Thatcher volt brit miniszterelnöknek tulajdonított mondatot, amely szerint Ronald Reagan puskalövés nélkül nyerte meg a hidegháborút. A talapzaton helyet kapott a berlini fal egy darabja is.

Az elmúlt hetekben a volt amerikai elnök szobrot kapott Budapesten, Krakkóban és Prágában is.