Mesés kincsek kerültek elő egy indiai hindu templom titkos kamráiból

Vágólapra másolva!
Több ezer milliárd forint értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet találtak egy dél-indiai hindu templom titkos kamráiban. Az utolsó kamra felnyitását már komoly biztonsági intézkedések közepette kezdték meg hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az előzetes becslések szerint a hindu templom titkos kamráiban talált kincsek értéke piaci áron számítva elérheti a 900 milliárd rúpiát (közel négyezer milliárd forintot) is, és ezzel a Kerala állambeli Srí Padmanabhaszvámi szentély a leggazdagabb indiai templom lett. A kincs becsült értéke több, mint egész India oktatási költségvetése. A pontos értéket régészeti vizsgálatok után állapítják majd meg. Történészek életszerűnek minősítették az eddigi becsléseket, mert évszázadokon át sok hasznot hajtó kereskedelmi útvonalak haladtak át a térségben.

A múlt héten héttagú kutatócsoport tárta fel a templom évszázadok óta háborítatlanul pihenő kincseit, hogy leltárba vegye azokat, arról azonban nem is álmodtak, hogy ilyen hatalmas értékre bukkannak.

A sok ezernyi nyaklánc, érme, rubin és smaragd a Hindustan Times című indiai napilap szerint a 18. századból származik. A kincsek a templom eddig felnyitott öt titkos kamrájából kerültek elő, a hatodik megnyitását hétfőn kezdték meg. A Times of India című indiai lap szerint az újabb kamra megnyitása azt is jelenti, hogy a templomból előkerülő kincsek értéke tovább nő.

A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király. India távoli részeiről és más országokból érkezett kereskedők is vittek adományokat a templomba. Nemcsak az istenség, hanem a korabeli uralkodó előtt is így akarták leróni tiszteletüket - mondta a keralai Történelmi Kutatások Tanácsának igazgatója.

A templom felügyeletét 1949, India függetlenségének kikiáltása óta a királyi család leszármazottai gyakorolták, de a napokban az Indiai Legfelsőbb Bíróság állami hatáskörbe vonta a felügyeletet, hogy biztosítani tudják a kincsek védelmét. A hatóságok megerősítették a keralai templom védelmét: biztonsági kamerákat és riasztókat szereltek fel, és egy különleges kommandó felállítását is tervezik, amely a hely őrzéséről gondoskodik. A keralai kormány hangsúlyozta, hogy csupán az adományok számbavétele zajlik, a feltárás után a kincsek továbbra is a templom tulajdonában maradnak.

Az indiai társadalomban - amelyben 450 millióra teszik a szegénységben élők számát - közben éles vita bontakozott ki arról, hogy mi legyen ezzel az óriási értékkel. A hindu közösség vezetői szerint a templomra kellene fordítani, ám sok értelmiségi inkább a szegénységet enyhítené belőle.

Indiában számos templom rendelkezik óriási vagyonnal a hívek adományai révén. Mindeddig a déli Andhra Pradesh állam Thirupáthi templomát tartották India leggazdagabb szentélyének, amelyben 320 milliárd rúpia értékű adományt halmoztak fel a hívők.