Rendőrségi akció vetett véget az Északi Liga medvelakomájának

Vágólapra másolva!
Medvehúst kerestek, azért rohamozták meg a rendőrök az olasz kormánykoalíciós párt, az Északi Liga egyik rendezvényén a hűtőket. Olaszországban tilos a medvevadászat. Silvio Berlusconi miniszterelnök szövetségese az eset után felvetette a kilépést is a koalícióból.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szövetségesének, az Északi Ligának a rendezvényén medveburger és -kebab szerepelt a menüben. Miután a rendőrség is értesült arról, hogy ötven kiló medvehúst készülnek feltálalni, megrohamozták a Dolomitokban található Imerben rendezett kampányesemény helyszínét.

Olaszországban tilos a medvevadászat, ezért a szervezők azt állították, a húst a szomszédos Szlovéniából importálták. A rendezvény plakátjai azonban nyíltan hirdették, hogy a menüben szerepel az Olaszországban ínyencségnek számító medvehús - írta a Daily Telegraph című brit lap római tudósítója.

A rendőrség arra hivatkozva kobozta el a medvehúst a hűtőkből, hogy nem voltak rendben a származását igazoló okmányok, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan volt.

Az állatvédők botrányosnak nevezték az esetet, és Franco Frattini külügyminiszter, valamint Michela Vittoria Brambilla turisztikai miniszter is elítélte a medvelakomát. Az Északi Liga egyik szenátora, Enzo Erminio Boso szerint a rendőrségi akcióra egyenesen Rómából érkezett a parancs, ezért közölni fogja a párt elnökével, Umberto Bossival, hogy a pártnak azonnal ki kell lépnie a koalícióból.

Az olaszországi barnamedve-populációt a kihalás fenyegeti, a Dolomitokban mintegy 35 egyed él. Az Északi Liga érvelése szerint ezek a példányok veszélyeztetik az ott élők nyugalmát - írta a Guardian című brit lap internetes oldala