Másodszor sem nyilatkozott bűnösségéről Ratko Mladic

2011.07.04. 9:59
A második hágai tárgyalásán sem nyilatkozott Ratko Mladic arról, hogy bűnösnek vallja-e magát. A boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt katonai főparancsnokát a sorozatos közbekiabálások miatt kivezettette a bíróság a teremből.

Hétfőn sem nyilatkozott bűnösségéről a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Ratko Mladic, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt katonai főparancsnoka. Bírái ezt a szabályok szerint úgy értelmezték, hogy nem tartja magát felelősnek a vádpontokban, köztük a Srebrenicában és más településeken elkövetett népirtásokban és Szarajevó ostromában, továbbá polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás vádjában.

A hétfői hágai eljárás egy időre félbeszakadt, miután az engedély nélkül sorozatosan közbekiabáló Mladicot a bíróság kivezettette a teremből. A bírák és a vádlott ugyanis nem jutottak egyetértésre Mladic védelmének képviseletéről. A 69 éves volt főparancsnok ragaszkodott ahhoz, hogy belgrádi ügyvédje jelen legyen a tárgyaláson, míg a bírák egy másik - kijelölt - védő részvételét engedélyezték.

Mladic azzal vádolta a hangos tiltakozásai nyomán őt sorozatosan rendreutasító bírókat, hogy lélegzethez sem hagyják jutni. Az eljárást vezető Alphons Orie bíró ezt követően adott utasítást a vádlott kivezetésére.

Már az is kisebbfajta meglepetésnek számított egyébként, hogy Mladic egyáltalán megjelent bírái előtt a hágai tárgyaláson. A meghallgatás előtt ugyanis védőitől olyan jelzések érkeztek, hogy bojkottálni fogja a tárgyalást.

Orie bíró az interneten is közvetített vitában elmondta, hogy a törvényszék szakértői szerint jelenleg Mladic egészségi állapota lehetővé teszi, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Néhány nappal ezelőtt Mladic visszavonta hozzájárulását ahhoz, hogy a törvényszék betekinthessen korábbi egészségügyi aktáiba. A vádlott előzőleg maga nyilatkozott úgy, hogy súlyos beteg, így elfogása után - kivizsgálás céljából - átmenetileg a scheveningeni börtön kórházában helyezték el.

A hétfői meghallgatáson a törvényszék által kijelölt ügyvéd, Aleksandar Aleksic képviseli Mladicot. Ratko Mladic boszniai szerb extábornokot május végén fogták el Szerbiában 16 év bujkálás után, és a hágai törvényszék börtönébe szállították.

Forrás: AFP

Mladic már egy hónappal ezelőtti első meghallgatásán is megtagadta, hogy bűnösségéről nyilatkozzon. A volt boszniai szerb főparancsnok az egykori Jugoszlávia szétszakadását követő, legalább 130 ezer halálos áldozattal járó boszniai háború egyik főbűnöse az immár szintén a törvényszék őrizetében lévő politikai vezető, Radovan Karadzic mellett. Mladic korábban azt hangoztatta, hogy tevékenységével csak saját népét és hazáját igyekezett védeni.

A boszniai szerb hadsereg volt tábornokát 15 esetben elkövetett népirtással, köztük a jugoszláv háború legsúlyosabb tömeggyilkossága, a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlás kitervelésével gyanúsítják. A tábornok elleni vádpontok között van 12 ezer civil megölése Szarajevó ostromakor, továbbá egykori jugoszlávok tömegeinek deportálása nemzeti és vallási hovatartozásuk miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK