Betiltja az egyiptomi magféleségek importját az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági ügynöksége beszünteti az Egyiptomból érkező, csíráztatásra alkalmas magféleségek importját. Emellett intézkednek, hogy kikerüljön az uniós országok piacairól a tavaly és tavalyelőtt Egyiptomból érkezett görögszénamag. Az uniós élelmiszer-biztonsági szervezet szerint egyetlen, Egyiptomból származó görögszénamag-szállítmány okozta a halálos hasmenéses járványt  Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Unió azonnali hatállyal - egyelőre október 31-ig - beszüntette kedden az Egyiptomból érkező, csíráztatásra alkalmas magféleségek importját. Emellett megpróbálják kivonni az uniós országok piacairól azokat az egyiptomi görögszénamag-szállítmányokat, amelyek egy bizonyos beszállítótól érkeztek tavaly és tavalyelőtt. Az EU élelmiszer-biztonsági bizottsága megjegyezte, hogy az EU elsősorban Kínából és Indiából importálja a szóban forgó magféleségeket. Egyiptomból tavaly 49 ezer tonnányi ilyen termék érkezett a uniós országokba, 56 millió euró összértékben.

Egy Egyiptomból származó, 15 tonnányi görögszénamag-szállítmány a legvalószínűbb forrása a Németországban kitört hasmenéses járványnak, amelynek következtében 49 ember vesztette életét - közölte az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) kedden délelőtt.

A brit Guardian beszámolója szerint az EFSA arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a fogyasztókhoz ne kerülhessenek a fertőzött termékekből. Emellett azt tanácsolta mindenkinek, hogy ne egyenek csírákat vagy csírázott magvakat főzés vagy sütés nélkül.

Előbb Észak-Németországban, majd később a franciaországi Bordeaux környékén több mint 4100 embert fertőzött meg az E. coli baktérium egyik veszélyes törzse. Az EFSA szerint a két helyszínt az köti össze, hogy a görögszénamag, amelyet csíráztatásra használtak, ugyanattól a német importőrtől származik.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint több, Egyiptomból 2009 és 2011 között importált görögszénamag-szállítmány is érintett lehet, ezért a vizsgálatokat minden olyan országban el kell végezni, amely az érintett tételekből kaphatott.