Száznegyven ellenzéki tüntetőt ítéltek el Fehéroroszországban

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetésről és elzárásról szóló ítéleteket hoztak a fehérorosz hatóságok azoknak az ellenzéki tüntetőknek az ügyében, akiket a vasárnapi minszki, Lukasenko-ellenes demonstráció előkészületei közben vettek őrizetbe. További kétszáz tüntető ügyében még a héten ítélet várható.
Vágólapra másolva!

Elítéltek Fehéroroszországban legalább száznegyven ellenzékit, akiket a hét végén vettek őrizetbe, mert tüntetésre készültek Alekszandr Lukasenko elnök rendszere ellen - közölték kedden emberi jogi szervezetek. Száz ember ellen a fővárosban, Minszkben, negyven ellen pedig vidéki városokban született ítélet, és állítólag még a héten döntenek további kétszáz ellenzéki ügyében. A legtöbben kettő és tizenöt nap közötti elzárást kaptak, de volt, akire 37 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést szabtak ki.

A fehérorosz rendőrség vasárnap Minszkben könnygázt vetett be a tüntetésre készülő ellenzékiek ellen, és több száz embert, köztük újságírókat őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a rendőrök keményen léptek fel a függetlenség napjára időzített megmozdulás résztvevői ellen. A "Forradalom közösségi hálókon" keresztül elnevezésű tiltakozó akciót körülbelül egy hónapja kezdte el szervezni a fehérorosz elnök ellenzéke az interneten. Aktivisták szerint a hatóságok a szervezést azzal is igyekeztek akadályozni, hogy blokkolták egy orosz közösségi oldalon lévő csoportjukat.

Az ellenzék ennek ellenére megpróbálta megtartani a megmozdulást, de a rendőrök már a gyülekezőhelyen, a minszki pályaudvar melletti téren rájuk támadtak. Fellépésüket azzal indokolták, hogy a téren csoportosulók zavarják azoknak a külföldi delegációknak a mozgását, amelyek a fehérorosz függetlenség napja alkalmából tartott ünnepségen vettek részt.