Nők százmilliói számára elérhetetlen az igazságszolgáltatás

Vágólapra másolva!
A dolgozó korú nők fele számára elérhetetlen az igazságszolgáltatás, munkahelyük bizonytalan, alig védik őket a törvények az otthoni nemi erőszakkal szemben - állapítja meg az ENSZ januárban újonnan létrehozott nőjogi szervezete. Egyebek mellett több női rendőrrel, bíróval javítanának a helyzeten.
Vágólapra másolva!

Világszerte 600 millió nő - több mint a dolgozó korú nők fele - munkahelye bizonytalan, ugyanennyi nem rendelkezik szinte semmilyen védelemmel az otthoni erőszakkal szemben, miközben a nemi erőszak a modern háborús konfliktusok meghatározó jelenségévé vált - állapítja meg bemutatkozó jelentésében az ENSZ újonnan felállt nőjogi szervezete, a UN Women.

"A jelentés emlékeztet bennünket arra a jelentős fejlődésre, amelyet az elmúlt száz év alatt értünk el a nemek közötti egyenlőség, és a nők jogainak elismerése terén. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy a széleskörű elvi egyenjogúság ellenére sok millió nő számára elérhetetlen a jogbiztonság" - közölte Michelle Bachelet korábbi chilei elnök, a szervezet vezetője.

A szervezet szerint a nőknek sok helyen drága és nehézkes igazságszolgáltatáshoz jutniuk, a jogban gyakran hátrányosan megkülönböztetik őket. Kambodzsában például a nemi erőszak miatti feljelentéshez szükséges orvos szakértői vizsgálat díja kétheti átlag fizetésnek megfelelő összeg. 127 országban pedig nincs törvény a házastárs által elkövetett nemi erőszakra - figyelmeztetnek

A januárban alakult szervezet által készített, a nők jogi helyzetét feltáró jelentés tíz javaslatot tesz ennek az ellentmondásnak a csökkentésére. Többek között a nőjogi szervezetek támogatását, fizetett szülési szabadság lehetőségének megteremtését, egyenlő fizetést, egyenlő tulajdonjogokat, több női rendőr és női bíró alkalmazását javasolják.