Testen belüli bombák veszélyére figyelmeztet egy amerikai hatóság

2011.07.06. 23:57

A légi közlekedés terrorfenyegetettségének növekedésére intett az illetékes amerikai hatóság, amikor öngyilkos merénylők testébe épített bombákról adott ki hivatalos figyelmeztetést. Az ilyen szerkezetek bevetése már másfél éve is szóba került, de egyelőre csak elméleti lehetőség.

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági felügyelete (TSA) arra figyelmezetette a légitársaságokat és a külföldi biztonsági szerveket, hogy bizonyos terrorista csoportok bombák testbe operálásával próbálkozhatnak, hogy így kerüljék ki a biztonsági ellenőrzést - írta internetes oldalán a USA Today.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney közölte, a figyelmeztetés nem egy küszöbön álló, konkrét akcióhoz kötődik, de Barack Obama elnököt is értesítették róla. Tény emellett, hogy a TSA arra biztatja a külföldi társhatóságokat, fokozzák a repülőtéri ellenőrzéseket.

"Tudható, hogy a légi közlekedés biztonságának elmúlt évekbeli fejlődése miatt több terrorista csoport elkezdett érdeklődni a robbanószerkezetek elrejtését lehetővé tévő módszerek iránt" - mondta Nicholas Kimball, a TSA szóvivője. Hozzátette, az utasoknak világszerte fel kell készülniük arra, hogy időnként a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzéseken kell átesniük a reptereken.

A Los Angeles Times szerint az újabb biztonsági eljárások során a biztonságiak egyebek közt az eddigieknél jóval nagyobb rendszerességgel folyamodnának ahhoz, hogy "vattapálcával mintát vegyenek az utasok bőréről, hogy kimutathassák a legkisebb robbanóanyagnyomot is".

A testbe építhető bombák ötlete nem teljesen új. A Daily Mail nevű brit lap már 2010 januárjában azt írta, hogy a brit titkosszolgálat a terroristák ilyen irányú terveiről szerzett tudomást. A USA Today által idézett szakértő szerint az ilyen bombák bevetése elméletileg elképzelhető, de technikailag meglehetősen nehéz feladat. A robbanószerkezetet ugyanis működésbe kell hozni, és ehhez valamilyen kivezetett eszközre van szükség, melyet viszont egy testszkenner más alighanem felfedezne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK