A magyar nagykövetség marad az EU képviselete Líbiában

2011.07.08. 14:02

Továbbra is a tripoli magyar nagykövetség látja el az Európai Unió képviseletét Líbiában - közölte a Külügyminisztérium. A feladatra az EU kérte fel a magyar diplomáciát. A tripoli magyar követség a líbiai polgárháború kirobbanása óta az egyik legfontosabb külképviselet Líbiában, a magyar diplomaták képviselik többek között Olaszországot és az Egyesült Államokat is.

"Az Európai Külügyi Szolgálat felkérte Magyarországot, hogy 2011 második félévében is lássa el az Európai Unió képviseletét Tripoliban" - olvasható a Külügyminisztérium közleményében. Magyarország a felkérésnek eleget tesz, a minisztérium közleményében azt írja, hogy "a felkérés egyértelműen a magyar elnökség sikeres munkájának, különösen pedig tripoli nagykövetségünk válságidőszakban nyújtott kimagasló helytállásának az elismerése".

Tripoliban nincs helyi képviselete az Európai Uniónak, így 2011. január 1-jétől a magyar nagykövetség látta el az unió képviseletét a februárban kirobbant líbiai válság eleje óta. "Emellett a nagykövetség hatékony fellépésének köszönhetően sikerült több - köztük brit, amerikai és spanyol állampolgárságú - személy szabadon bocsátását és hazatérését elérni" - írja a Külügyminiszétium.

A magyar nagykövetség Görögország, Horvátország, Kanada és Olaszország, valamint az Egyesült Államok képviseletét is ellátja.