Közel félmillióan tüntettek az utcán Szíriában

Vágólapra másolva!
Csak Hama városában 450 ezer ember tüntetett az uralmon lévő rendszer ellen pénteken. Szíriai emberi jogi aktivisták szerint legalább tizenegy ember vesztette életét, amikor az ország több pontján a biztonsági erők éles lőszerrel kezdtek tömegoszlatásba.
Vágólapra másolva!

Több mint 450 ezer ember vonult az utcákra pénteken az észak-szíriai Hama városában, amely az utóbbi hetekben a kormányellenes felkelés egyik központjává vált - állította a szíriai emberi jogok ligája.

A hamai al-Aszi téren gyülekező tüntetők visszautasítanak bármilyen párbeszédet a hatalommal, és a rezsim távozását követelik - mondta Abdel-Rahman, egy másik szíriai emberi jogi szervezet vezetője.

Az Egyesült Államok szíriai nagykövete, aki csütörtökön érkezett Hamába, hogy szolidaritását fejezze ki a Bassár el-Aszad elnök ellen tüntetőkkel, még a pénteki megmozdulások előtt elhagyta a várost. A szíriai vezetés a látogatást követően azzal vádolta meg a nagykövetet, hogy "szabotőrökkel" találkozott és lázadást szított.

A kormányerők által ostromlott Hamába látogatott csütörtökön Franciaország szíriai nagykövete, Eric Chevallier is, aki hazája együttérzését fejezte ki a felkelésben életüket vesztettek családjainak. Chevallier felkeresett egy kórházat is, ahol találkozott az orvosokkal és a sebesültekkel.

Demonstrációt tartottak pénteken Hamán kívül többek között Damaszkuszban, a közép-szíriai Homszban, a déli Katanában, illetve a Földközi-tenger partján fekvő Bánjász városában is, ahol a biztonsági erők éles lövedékkel oszlatták szét a szemtanúk szerint jelentős tömeget. Emberi jogi aktivisták szerint Homszban öt, Damaszkuszban kettő, Dmejr városában pedig hat tüntetőt lőttek agyon a rendfenntartók.