Palesztinbarát aktivisták vették blokád alá a párizsi és genfi repteret

Vágólapra másolva!
Izrael kérésére nem engedtek felszállni mintegy ötven palesztin aktivistát a Lufthansa Párizsból Frankfurtba induló járatára, az utasok ezért elfoglalták a légitársaság beszállókapuit és azt skandálják, hogy blokád alatt van a Roissy repülőtér. Francia palesztinbarát aktivisták okoztak késéseket Genfben is, ott az Easyjet tel-avivi járatára nem engedték felszállni őket.
Vágólapra másolva!

Mintegy ötven utas elfoglalta péntek reggel a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre, mert szerepeltek azon a listán, amelyet Izrael állított össze a zsidó államban nemkívánatos személyekről.

"A Roissy blokád alatt, a Lufthansa kollaboráns" - skandálták az aktivisták a repülőtér 1-es terminálján. "A Roissy izraeli megszállás alatt van" - jelentette ki egyikük. Az aktivisták Tel-Avivba utaztak volna Frankfurt érintésével.

A genfi nemzetközi repülőtéren mintegy ötven tiltakozó miatt nem tudott felszállni időben az Easyjet légitársaság tel-avivi járata. Az aktivisták, miután megtudták, hogy nincsenek rajta az utaslistán, megpróbáltak átjutni a biztonsági kapukon, és a biztonsági szolgálatnak közbe kellett lépnie - közölte Aline Yazgin, a genfi repülőtér szóvivője.

Az aktivisták - akik hírek szerint francia állampolgárok - elmondták: az Easyjet visszatéríti a repülőjegy árát, de ők azt szeretnék, ha írásbeli indoklást kapnának arról, miért nem engedték őket fel a fedélzetre. Néhányan közülük csütörtökön levelet kaptak az Easyjettől, amelyben a légitársaság az izraeli bevándorlási minisztériumra hivatkozva közölte velük, hogy nem utazhatnak be Izraelbe.

Előző nap az izraeli hatóságok kérésére nem engedtek fel kilenc palesztinbarát aktivistát a Malév egyik járatára ugyanezen a párizsi repülőtéren. A visszatartottak szintén Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista akar részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban.

"Minden államnak alapvető joga, hogy megtiltsa provokátorok belépését a területére" - mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szófiai hivatalos látogatásán.

Izrael előzőleg 342 nevet tartalmazó listát juttatott el légitársaságoknak. A listán szereplők "nemkívánatos személyek" a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak beutazni Izraelbe - közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője.