Az utolsó kritikus újságírók is elveszthetik az állásukat - írja a Der Standard című liberális osztrák napilap a magyar közszolgálati médiában zajló leépítésekről. A lap szerint ősszel további ezerfős leépítés várható.

A magyar közszolgálati médiában zajló leépítésekről közölt cikket a Der Standard című liberális osztrák napilap a szombati számában. A cikk szerzője "példátlan tisztogató akciónak" nevezte a leépítéseket.

A "már gúzsba kötött magyar állami médiában megkezdődött a régen bejelentett nagymértékű leépítés, vélhetően az utolsó kritikus újságírók is elveszthetik az állásukat" - fogalmazott Kathrin Lauer tudósító. Felidézte, hogy az MTVA (Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) közlése szerint 550 riporter, szerkesztő és technikus munkaszerződését szüntetik meg. Az írás szerint az MTVA "mindenkit bíróság elé idézéssel fenyegetett, aki az eljárásnak politikai  indítékot tulajdonít", és hozzátette, hogy ősszel további ezerfős leépítés várható.

"Noha vannak komolyan veendő hangok a szakmában, amelyek szerint az állami médiára ráférne egy reform, nem úgy néz ki, mintha az MTVA számára az újságírói minőség számítana" - vélekedett a Der Standard szerzője. "Elbocsátanak sok fiatal, tehetséges riportert, de olyan régi sztárokat is, mint Benda László, aki stílust adott a külpolitikai televíziózásnak és ezért több díjat is kapott" - írta.

A cikk beszámolt arról, hogy az MTVA közlése szerint előzőleg megegyeztek a szakszervezetekkel. Felidézte, hogy a szakszervezet felelőtlennek nevezi a leépítést, véleményük szerint az veszélyezteti a közmédia törvényi feladatának ellátását, miközben az új programszerkezetet és üzleti terveket "titokban tartják".

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán megkezdődtek az elbocsátások a közmédiánál. Információnk szerint óránként kisebb csoportokban hívták be az embereket a vezetők irodáiba, ahol vagy a felmondást vagy új munkakörüket közölték velük. Kedden jelentette be ötszázötven fő munkaviszonyának megszüntetését a munkaügyi központoknak Böröcz István, a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.