A munkaszüneti nap miatt elhúzódhat a palesztinbarát aktivisták kitoloncolása Izraelből

2011.07.09. 11:28

Összesen 124 palesztinbarát aktivista vár arra Izraelben, hogy kiutasítsák őket az országból. Az izraeli bevándorlási hatóság közlése szerint, mivel szombaton nem sok a repülőjárat, a kitoloncolási eljárás elhúzódhat. Többen azért kerültek börtönbe, mert a tel-avivi repülőtéren a fogva tartás csak 60 ember számára megoldott.

Összesen 124, jobbára európai palesztinbarát aktivistát tart fogva Izrael, mielőtt kiutasítja őket - közölte szombaton az ország bevándorlási hatósága. Szabin Hadad szóvivő elmondása szerint ezeknek az embereknek megtiltották az izraeli területre való belépést, és jelenleg helyi börtönökben vannak.

Mihelyt lesz elég járat, elég hely, kitoloncolják őket, de mint a bevándorlási hatóság szóvivője jelezte, sabbatkor (a zsidó heti munkaszünet napján) nem sok a repülőjárat, és a kitoloncolási eljárás némiképpen elhúzódhat. Többnyire franciák - mondta -, de vannak köztük amerikaiak, belgák, hollandok, bolgárok, spanyolok is.

Börtönbe azért kerültek többen is, mert a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren a fogva tartás csak 60 ember számára megoldott. A helyi büntetés-végrehajtó hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint 85 aktivistát a Tel-Avivhoz közeli Ramléban, a Givon őrző központban, 39-et pedig a beérsevai Ela börtönben tartanak fogva.

A Ynet izraeli hírportál szombaton azt jelentette, hogy mintegy ötven európai palesztinbarát aktivistának előző nap sikerült átmennie a Ben Gurion repülőtéri ellenőrzéseken, majd eljutni Ciszjordániába. A palesztin terület északi részén, Kalandíja úttorlaszánál hozzávetőleg 150 palesztin és velük szolidáris külföldi tüntetett a megszállás ellen, és az izraeli hadsereg könnygázgránátokat vetett be a szétoszlatásukra.

Izrael már csütörtökön elkezdte az aktivisták érkezésének megakadályozását, akik szerintük a tel-avivi nemzetközi repülőtérre, majd onnan a megszállt palesztin területekre utaztak volna szolidaritásuk kifejezésére. Izrael vagy érkezéskor állította elő őket, vagy már korábban, az aktivisták kiindulópontjára küldött üzenetekkel, a légitársaságok lebeszélésével vette elejét a tömeges érkezéseknek. Pénteken reggel számos európai állam repülőterén összesen mintegy 200 palesztinbarát aktivistát akadályoztak meg a helyi hatóságok abban, hogy Izraelbe utazzanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK