Elbocsátják a tüntetők haláláért felelős egyiptomi rendőröket

Vágólapra másolva!
Egyiptomban elbocsátják a rendőrség kötelékéből azokat, akik ellen vádat emeltek tüntetők meggyilkolásáért - jelentették be szombat este Kairóban.
Vágólapra másolva!

Eszám Saraf egyiptomi kormányfő azért szánta rá magát e lépésre, hogy lecsillapítsa a reformok elmaradása és a lassú igazságszolgáltatás miatti tiltakozásokat. Bejelentése szerint a Hoszni Mubarak elnök rezsimjének végnapjai idején megölt tüntetők ügyében érintett minden rendőrt eltávolítanak a rendfenntartó erők kötelékéből, s ez a lépés része annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja válaszolni a szankciókat és ítéleteket hiányoló bírálatokra.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februárban, a magas szinteken burjánzó korrupció és más társadalmi elégedetlenségek miatt kirobbant példátlan tüntetéssorozat hatására lemondani kényszerült a hatalomról.

Az egyiptomiak időről időre tüntetnek az előző rendszer magas rangú tisztségviselőinek gyorsabb felelősségre vonása érdekében - időnként a rendfenntartókkal is összecsapnak -, de az érzelmi hullámok elsősorban akkor csapnak a magasba, ha a tüntetők év eleji halála miatt Mubarak és egyes beosztottai ellen indított perekről esik szó. Az országban összesen 846 életet követelő események után közel öt hónappal még mindössze egy rendőrt mondtak ki bűnösnek, de ellene is távollétében folytatták le az eljárást.

A hétvégi, több tízezres tüntetést megelőzően, még csütörtökön jelentette be az egyiptomi belügyminisztérium, hogy több száz olyan magas beosztású rendőrtiszt nyugdíjaznak, akiknek köze volt az észak-afrikai arab országot megrázó, év eleji kormányellenes tüntetések leveréséhez.