Közel az al-Kaida veresége az amerikai védelmi miniszter szerint

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorszervezet stratégiai veresége elérhető közelségben van, ha az Egyesült Államok képes megölni vagy elfogni a megmaradt húsz vezetőjét - jelentette ki szombaton Leon Panetta, aki amerikai védelmi miniszterként először látogatott el Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden al-Kaida-vezér májusi megölése után érkezett el az ideje, hogy a többi vezetőt is célba vegyék - mondta Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki Kabulba érkezése előtt nyilatkozott."Összesen tíz-húsz kulcsfiguráról van szó Pakisztánban, Jemenben, Szomáliában és Észak-Afrikában" - mondta.

Azok közül, akiket az Egyesült Államok e kulcsemberek közé sorol, csak kettőnek a nevét árulta el: Anvar al-Avlakiét, azon amerikai imámét, aki a terrorhálózat jemeni szárnyának a vezetője lett, és Ajman az-Zavahriét, aki az al-Kaida első embere lett Bin Laden megölése után. Hozzátette, hogy az amerikai hadsereg és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több hadműveletet is folytat a jemeni terroristák ellen, de ezekről részleteket nem árult el.

Afganisztánban a tálib lázadók és a terroristák fölötti győzelem attól függ, hogy a helyi hadseregnek és rendőrségnek sikerül-e felkészülnie a biztonság fenntartására - jelentette ki.

Panetta előre be nem jelentett látogatásán találkozik az amerikai erők katonáival és parancsnokaival, valamint Hamid Karzai afgán elnökkel és más tisztségviselőkkel. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy a védelmi miniszter annak a tervnek a részleteiről akar beszélni Karzaival, amely szerint az idén tíz ezer, jövőre pedig huszonhárom ezer amerikai katonát vonnak ki az országból az ott állomásozó kilencvenkilenc ezerből.

A kivonás ebben a hónapban kezdődik, és fokozatosan gyorsul fel. Panetta találkozik az afganisztáni amerikai erők távozó főparancsnokával, David Petraeusszal is, aki őt váltja a CIA élén, valamint Petraeus utódjával, John R. Allen tengerészgyalogos tábornokkal.