Kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét szombaton. Dél-Szudán a világ 196. országa lett. Az Egyesült Államok üdvözölte az új állam megszületését, az orosz elnök pedig táviratban gratulált.
Vágólapra másolva!

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország - Dél-Szudán - függetlenségét. A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama.

James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartás keretében jelentette be hazája függetlenné válását. "Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam" - hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban.

A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir Mayardit letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt. Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, valamint számos más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar al-Basir szudáni elnök. Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Dzsubába.

Magyarország napokon belül elismeri

Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele - közölte Hóvári János. Az a helyetes államtitkár szerint Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére - egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására - mindkét félben megvan a jó szándék.

Ennek egyik legfontosabb jele, hogy Omar el-Besir szudáni elnök részt vett a függetlenség hivatalos kikiáltása alkalmából rendezett jubai ünnepségeken, és beszédében "elismerte az államközi kapcsolatokat" - mondta Hóvári János.

Az Egyesült Államok üdvözli az új állam megszületését

Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. A washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök ezt írta: "A dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését." A külföldi államok közül elsőként Szudán ismerte el a legfiatalabb országot. Másodikként Egyiptom járt el ugyanígy.

Angela Merkel német kancellár hazája nevében szintén elismerte a világ legfiatalabb államát, közleményében megállapítva, hogy "az öröm és nagy reménység napja" a proklamációé Dél-Szudán lakossága számára.

Nagy-Britannia nevében David Cameron miniszterelnök közölte, hogy országa hivatalos elismerésben részesíti Dél-Szudánt, s hogy büszke arra: ezt az elsők között teheti meg.

Franciaország nevében Nicolas Sarkozy elnök tette a bejelentést az elismerésről és arról, hogy hazája az államok közösségében üdvözli Dél-Szudánt. Az elnöki hivatal közleménye felajánlotta egyszersmind a nagykövetek cseréjét a két ország között.

Az Európai Unió és tagállamai együttesen biztosították Dél-Szudánt az elismerésről és üdvözölték Szudánt, amiért az elismerte az új szomszédos országot. Az EU emlékeztetett arra, hogy nem szűnt meg támogatni a 2005. január 9-i békemegállapodást Szudán két fele között, egyúttal partnerséget ajánlott Dél-Szudánnak.

Az oroszok táviratban gratuláltak

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, mint a Kreml tudatta, gratuláló táviratot küldött Salva Kiir dél-szudáni államfőnek nyomban azután, hogy az afrikai ország kinyilvánította függetlenségét.

John Baird kanadai külügyminiszter is csatlakozott a Dél-Szudánt elismerő személyiségek sorához, közleményében üdvözölve az országot "a nemzetek közösségébe érkezése alkalmából", illetve diplomáciai kapcsolatokat ígérve Jubának.

Líbia ugyancsak hivatalos elismerésben részesítette Dél-Szudánt, amint azt a JANA líbiai hírügynökség jelentette.

Üdvözölte az újonnan önálló államot Jacob Zuma dél-afrikai elnök, aki szerint "minden afrikai, Fokvárostól Kairóig büszke Dél-Szudán függetlenségére". Dél-Afrika tevékeny részese volt annak a diplomáciai folyamatnak, amely elvezetett a jubai függetlenséghez.

Egy Dél-Szudánban tartózkodó, korábban nyilatkozó magyar szerint a két ország a hivatalos elszakadás után is úgy függ majd egymástól, ahogy egykor az Osztrák-Magyar Monarchiában a Magyar Királyság és Ausztria. Erről bővebben itt olvashat.